Despre adepții teoriilor conspiraționiste

Pînă acum n-am întlnit decît două persoane care erau cît se poate de sigure pe ele că erau ținta unor conspirații menite să le urmărească fiecare mișcare sau chiar să le facă rău (Liviu Dragnea ar fi al treilea, dar încă nu l-am cunoscut personal), au fost singurii adepți ai conspirațiilor care o luaseră razna destul de mult. Coaliția pentru familie, gigeii care-s împotriva vaccinării și cei care cred că Pămîntul e plat sînt mult mai moderați decît primii doi și destul de inofensivil (atîta vreme cît nu le contrazici vehement perspectiva, cu sau fără dovezile de rigoare, și nu îți transmit vreun virus pentru care ai protecție insuficientă).

Revenind la partea de contrazicere a teoriilor conspiraționale, nu te prea poți certa cu adepții lor folosind argumente raționale pentru a-i convinge că greșesc. Mai mult: acele argumente ar putea fi folosite de către ei pentru ”demonstra” mai departe conspirația respectivă.

Sună ciudat, dar așa-s unii oameni. Dacă încerci să-i convinge va ieși urît și foarte personal, de multe ori e de preferat să-i ignori sperînd că acțiunile lor nu te vor afecta prea mult. Aș putea da cîteva exemple pe marginea subiectului (dar poți găsi și tu cîteva, fie de la oamenii din jur, fie de pe internet), dar mai bine îl las pe Alex Jones să-ți explice cîteva chestii despre gîndirea științifică necesară pentru a identifica și a dezbate teoriile false cu care intri în contact.