Suburi pentru Japonia în Timisoara, România

 Clubul de Kendo și Iaido Sam-Sho Timișoara comemorează printr-un act cultural tragicele evenimente din Japonia, din 2011.

Gest simbolic de solidaritate cu națiunea niponă, evenimentul "Suburi pentru Japo nia".

Mii de lovituri de kendo, un efort susținut, de grup, care să marcheze efortul poporului japonez în reconstrucția țării, comemorînd și dispariția tragică a miilor de oameni loviti de dezastru. La eveniment a fost prezent domnul Nobumitsu Takamatsu, atașat cultural la Ambasada Japoniei în Romănia.

Așa cum spune Ziarul de Timișoara la descrierea înregistrării pe care au făcut-o cu ocazia acestui eveniment: sportivii clubului Sam-Sho din Timișoara, practicanți de Kendo și Iaido, au comemorat într-un mod special împlinirea unui an de la tragedia care a lovit națiunea japoneză. 

Acțiunea a început la ora 14:30, cu salutul rostit de domnul Nobumitsu Takamatsu, atașat cultural la Ambasada Japoniei în Romănia, și o succintă prezentare a manifestării realizată de sensei Florin Ianăș, președintele Clubului Sam-Sho.

La 14:46, exact ora pe care o înregistrau cadranele ceasurilor în Japonia în clipa devastatorului cutremur din 11 martie 2011, în Piața Revoluției din Timișoara au început loviturile simbolice de shinai (sabie de bambus) pe ritmurile recitalului de percuție susținut de muzicianul Doru Roman si discipolii săi.

Simultan cu seriile de suburi, membrii Clubului Sam-Sho au făcut demonstratii de Kendo kata.

La invitația organizatorilor mai mulți timișoreni, copii sau adulți, au pus mîna pe shinai-uri și s-au alăturat practicanților de kendo.