Frexit, a doua revoluție franceză

- Istoria ne spune că marea revoluție franceză a avut efecte benefice la nivel global: în cei 10 ani de frămîntări sociale care au început în 14 iulie 1789 și 9 noiembrie 1799 strămoșii noștri au răsturnat monarhia, au inventat și au folosit la greu ghilotina, l-au proiectat în față pe Napoleon Bonaparte, cel care ulterior a cucerit o mare parte a Europei, unificînd popoare și creind noi țări. În fiecare 14 iulie sărbătorim căderea Bastiliei, ziua în care oamenii de rînd au eliberat deținuții din fortăreața care a devenit simbol al vechiului regim.

Femeia se opri un pic, o pauză scurtă a discursului pregătit din timp pentru a trece cu privirea peste publicul din imediata apropiere, apoi continuă:

- Acel deceniu a fost marcat de revolte politice și sociale, au marcat declinul monarhiei și bisericii creștine, dar au dus la apariția democrației și a naționalismului. A fost o perioadă care a marcat profund istoria modernă a Franței și a poporului francez, iar efectele le resimțim chiar și acum.

O nouă pauză, cît pentru a sorbi o înghițitură de apă din paharul pregătit și pentru a spori efectul. Oamenii din primele rînduri au început să șușotească, impresionați pînă la lacrimi de talentul oratoric al femeii de pe scenă.

- Acum ne pregătim pentru o nouă revoluție franceză, una care ne va influența destinul mai mult decît a făcut-o vreodată prima revoluție. Acum 118 de ani strămoșii noștri au desființat feudalismul, taxele, instanțele și privilegiile feudale. Anul acesta noi ne pregătim să desființă taxele și privilegiile Uniunii Europene, iar 14 iulie va fi o dublă aniversare. Anul acesta ne luăm țara înapoi și îi trasăm un viitor magnific. Ieșind din Uniunea Europeană facem Franța din nou mare, și nu vom mai da socoteală nimănui!

Aplauzele acoperiră tot restul discursului, iar oamenii începură să vociferez bucuroși. Cîțiva dintre ei înaintară pînă la scenă și o luară pe femeie pe sus, ridicînd-o pe brațele lor cît de sus puteau. De parcă ar fi vrut să o ferească pe blondină de oamenii ce se îmbulzeau în jurul lor - încercările acestora de a-și manifesta respectul și bucuria aveau să eșueze repede.

- Ne pare rău că ați luat parte la așa ceva, își ceru scuze directorul spitalului de nebuni din Paris.

Vizitatorii erau în continuare șocați, dar nu se puteau opri din înregistrarea video a ceea ce se întîmpla dincolo de peretele din sticlă securizată. Flash-urile cîtorva dintre telefoanelor mobile îi făceau pe nebuni să zîmbească - știau că aveau să apară la știri în seara aceea.

- Doamna respectivă are impresia că este președinta Franței, adăugă directorul cîteva explicații, și de fiecare dată cînd are ocazia ne pregătește cîte un discurs despre viitorul luminos pe care poporul francez îl va avea sub conducerea ei.

- Iar ”poporul” se bucură de fiecare dată? întrebă unul dintre vizitatori arătînd spre grupul de nebuni de dincolo de peretele transparent.

- Ooo, da! Este cea mai tare diversiune a zilei. Din păcate va trebui să-i izolăm pînă duminică, dar măcar vor avea ce bîrfi după aceea.

- Cum a ajuns doamna asta aici? Pînă acum cîteva luni părea și se comportan cît de cît normală.

- A adus-o propria familie. După ce-a pierdut alegerile a luat-o razna... A ajuns atît de extremistă încît nici măcar extremiștii nu o mai privesc cu ochi buni.