Legea antifumat crește vînzările de antidepresive

Nevastă-mea are doi prieteni care au dat în curînd în depresie. Îi știu pe cei doi de multă vreme, încă dinainte de a se căsători, dar pînă recent (de vreo doi ani) nu au fost niciodată mai mult de cunoștințe / amici, dar cu timpul am ajuns să socializăm mai des. De fapt, cred că ar fi fost greu de evitat asta: la cît de des ies în oraș, prin cluburi și pe la evenimente, aproape aș zice că nu fac altceva. Nu că n-ar munci pe brînci în cea mai mare parte a zilei, dar neavînd încă copii își petrec cele cîteva ore libere într-un mod cît mai plăcut. Iar ce doi fumează atît de mult încît, aproape de fiecare dată, îți vine să-i condamni pentru lipsa de vizibilitate din local. ”Fum gros de-ți vine să-l tai cu cuțitul” este primul lucru la care te gîndești în momentul în care cei doi intră într-un spațiu închis, iar apelativul primit de cei doi aduce aminte de coșul de fum al CET-ului devenit aproape o emblemă a municipiului.

- Hei, CET, ați auzit să ce vor să facă ăștia din parlament?

- Ce?

- Vor să interzică fumatul în spațiile închise. Adică n-o să mai fumați prin restaurante, cluburi, etc. Ce-o să faceți după aceea?

- Nu mai ieșim în oraș!

- Ne lăsăm de fumat!

Bine, bine, schimbul de replici a fost ceva mai lung, dar asta e esențialul. Iar ultimele două replici au venit simultan, la fel de foarte hotărîte. În numai cîteva săptămîni legea antifumatului în spațiile publice închise a devenit o rețetă a dezastrului.

După vreo două zile de discuții au decis să se lase de fumat. Împreună. În mai puțin de-o săptămînă ”fum gros de-ți vine să-l tai cu cuțitul” s-a transformat în ”certuri și țipete”, iar CET s-a transformat în Sevraj. Oamenii cu care te puteai înțelege foarte bine, chiar și în timpul orelor de lucru, au devenit adevărați vulcani de nevi și stres. Surprinzător, profitul săptămînilor care au urmat a fost dublu (afacerea era deja înfloritoare), și nu pentru că au devenit mai performanți în ceea ce făceau (și erau deja destul de performanți) ci pentru că celor din jur le era de-a dreptul groază să-i contrazică.

Primul care a intrat în depresie a fost el, deși nu era tocmai sigur dacă din cauza lipsei de nicotinei sau din cauză că nevasta l-a anunțat că e gravidă. Nu se știe care element a fost de vină: renunțatul la fumat, renunțatul la ieșit în oraș și sexul de împăcare de după certurile violente. Depresia ei a fost ceva mai ușoară și ceva mai tîrzie, dar grețurile matinale o fac să vomite toate medicamentele, așa că consumă o cantitate dublă de antidepresive.

Sînt un caz singular? Doar voi puteți decide. Și statisticile care vor arăta în ce măsură consumul de antidepresive va crește odată cu scăderea consumului de nicotină.