De ce apare Donald Trump cînd cauți idiot pe Google?

Bine, bine, nu te poți aștepta că toată lumea să știe detalii despre căutările google și modul de ierarhizare a rezultatelor obținute. Mai ales că o marte parte din cei peste 200 de factori implicați în afișarea rezultatelor relevante sînt secrete din motive evidente (pentru ca rezultatele să nu fie influențate din exterior prin spam și alte metode considerate neortodoxe).

Tocmai de aceea, pentru că nu știi, curiozitatea este perfect normală - ba chiar de așteptat. Chiar, de ce apare Donald Trump în primele rezultate cînd cauți imaginile idioților din lumea asta mare? Bine, bine, poate n-o fi tocmai idiot, dar așa-l consideră lumea. Iar asta se vede în căutarea de la Google - explicațiile ceva mai detaliate sînt în înregistrarea alăturată.

Partea amuzantă este ca, din poziția de senator al Statelor Unite ale Americii, să întrebi dacă e vreun omuleț în spatele monitorului care modifică rezultatele respective special pentru a-l face pe Donald Trump să pară idiot. Arată cît de puțin înțeleg unii despre modul în care funcționează internetul, chiar dacă-l accesează în fiecare zi, de cîte ori au ocazia, dar întrebarea e oarecum pertinentă după ce tîmpenii ca asta sînt vehiculate prin mass-media.

Ar trebui să ai încredere sau nu în Google? Răspunsul meu ar fi ”nu”. Bine, bine, dezvăluirea anumitor informații (mai mult sau mai puțin) personale nu prea pot fi evitate (activitatea pe internet lasă urme, indiferent dacă vrei sau nu). Dar dacă îți analizezi critic toate acțiunile și interacțiunile cu cei din jurul tău (Inteligența Artificială din spatele telefonului tău și cea din spatele căutărilor Google apar în listă) și ești suficient de atent vei avea un oarecare control asupra informațiilor pe care le lași să se afle despre tine. Nu prea poți să controlezi părerea și acțiunea altor persoane, dar asta-i altă poveste.