De unde scoate guvernul banii pentru promisiunile astea?

Azi guvernul Dragnea-Dăncilă 2 s-a reunit la Alba Iulia și, după protestele și huiduielile de rigoare, a avut o ședință solemnă (?) în sala unirii. La un moment dat premierul în funcție s-a apucat să facă declarații despre ce bani urmează să le acorde oamenilor (le găsești mai jos).

Am ascultat o parte din declarațiile astea la radio, în trafic, iar prima întrebare care mi-a trecut prin minte a fost: de unde naiba o să facă guvernul rost de bani pentru așa ceva? Bine, bine, la nivel de țară sumele alea n-ar trebui să fie prea mari, dar din cîte știu România stă cam prost cu banii în perioada asta (chiar te rog să mă contrazici, cu cifre, pe subiectul ăsta dacă ai mai multe informații ca mine) și s-a împrumutat la greu pentru a plăti salariile și pensiile.

Acum promite bani pe care nu-i are (sau cel puțin nu știu eu să-i aibă), ceea ce mi se pare o tîmpenie absolută. Dacă un director de companie (sau, cel puțin cineva cu putere de decizie în compania aia) mi-ar spune așa ceva în secunda doi l-aș trimite la plimbare pe motiv că nimeni nu-și poate permite să combine afacerile cu promisiunile fără acoperire.

Tu ce părere ai?

"Instituim astăzi un mecanism de economisire pentru copii. Toţi copiii din România vor fi puşi pînă la 18 ani într-un mecanism activ de economisire. Statul va deschide un cont special de economisire. Statul contribuie cu o primă anuală. Astfel, începînd cu 2019, statul contribuie cu o primă de 600 de lei anual. Banii economisiţi poţi fi retraşi după împlinirea vîrstei de 18 ani. Banii economisiţi nu se impozitează şi primesc de la buget o dobîndă anuală de 3%, stimulativă. Continuăm dezvoltarea unor instrumente de piaţă. Avem în vedere creşterea valorii adăugate, concomitent cu valorificarea produselor autohtone. Ne propunem crearea unei surse de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural, odată cu garantarea veniturilor agricultorilor, pentru a evita migraţia către mediul urban. Adoptăm azi un act normativ prin care instituim acest mecanism capabil să susţină fermierii şi fermele româneşti pe piaţă internă şi pe cele externe.

Tot azi vom aproba două memorandumuri în domenii prioritate pentru România. Acordul în domeniul construcţiilor. Un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei pentru sectorul construcţiilor. Ne angajăm să luăm măsuri de sprijinire a educaţiei. Avem în vedere creşterea sumelor în educaţie cu cel puţin 15% anual faţă de bugetul anului precedent, astfel încît să se ajungă la cel puţin 6% din PIB. Devansarea creşterii salariale prevăzută. Acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice. Acordarea unei sume de pînă la 5.000 euro pentru achiziţia şi modernizarea locuinţei precum şi pentru cumpărarea terenului pentru cei din mediul rural.

În Ordonanţa ce va fi adoptată joi la Alba Iulia se arată: "Art. 1 - Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă o indemnizaţie după cum urmează: a) invalizilor de război: - 1500 de lei lunar, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate; - 1000 de lei lunar (de la 231 lei cît e acum), pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate; - 900 de lei lunar (de la 196 cît e acum), pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate; b) veteranilor de război: - 600 de lei lunar. c) văduvelor de război, dacă nu s-au recăsătorit: - 600 de lei lunar.", prevede ordonanţa de urgenţă pentru modificarea art. 1 din Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război"/

Cabinetul Dăncilă va aproba, în şedinţa solemnă de joi, care începe la ora 10.30, la Alba Iulia, o ordonanţă de urgenţă privind implementarea programului guvernamental "gROwth-Contul individual de economii Junior Centenar", a anunţat Executivul.

De asemenea, pe ordinea de zi mai figurează o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea articolului 1 din Legea nr.49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului remis MEDIAFAX.