Klaus Iohannis nu prea a avut de ales

Foarte pe scurt: după ce PSD-ul și-a masacrat al doilea guvern în ultimele 13 luni, Klaus Iohannis s-a întîlnit azi cu partidele parlamentare și a ales viitorul premier. Viorica Dăncilă este membru PSD cu vechime și europarlamentar.

Din ce-am văzut (azi am fost un pic indisponibil), unii s-au grăbit să spună că președintele e fricos, că s-a lăsat intimidat de gigeii de la putere, etc. Au oamenii ăștia motive să fie supărați sau indignați de propunerea noului prim ministru? Probabil că da. Traian Băsescu e blamat pentru multe lucruri, dar ar fi sărit demult la gîtul adversarilor și ar fi jucat ceva mai dur.

Klaus Iohannis nu e Traian Băsescu, evident, dar e conștient că toată chestia asta se va termina foarte urît. Ce-a fost în ultimul an a fost doar încălzirea, anul ăsta va fi mult mai rău. Cea mai bună abordare a situației e una strategică, nu emoțională, și probabil (cel puțin așa zic eu) președintele României a ales calea cea mai potrivită situația actuală. E ca la șah: uneori sacrifici o piesă pentru a cîștiga meciul. N-am cum dovedi asta, îmi lipsește perspectiva președintelui, dar următoarele luni vor arăta în ce măsură am dreptate.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează