Politic

Atunci cînd biserica redevine o clădire obișnuită

De vreo două zile încoace am văzut suficienți oameni oripilîndu-se sau revoltîndu-se pe motiv că gigeii din biserică nu s-au comportat ca niște creștini. Nu, nu e vorba că cei de la PSD, PNL, ALDE și PMP le-au făcut preoților din Prahova instructajul pentru referendum, e vorba de comportamentul creștinului obișnuit într-o asemenea clădire.

Pericolul PSD nu dispare dacă Liviu Dragnea e mazilit pe o insulă pustie din Pacific

În cursul zilei de azi s-au întîmplat două lucruri (hai să zicem) interesante:

  • cîțiva gigei, Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu, s-au apucat să scrie o scrisoareisoare împotriva lui Liviu Dragnea în care îi cereau demisia imediată din funcția de președinte PSD și de Președinte al Camerei Deputaților.
  • Liviu Dragnea a convocat o ședință a comitetului executiv național a partidului pentru vineri, 21 septembrie.

E absolut normal ca Liviu Dragnea să nu renunțe la suspendarea președintelui

În primul rînd pentru că are nevoie de un păpușar (sau măcar un aliat) pe postul de președinte pentru a-și trece fără probleme legile preferate.

Înlocuirea politicienilor cu oameni aleși la întîmplare

Foarte pe scurt, democrația înseamnă alegerea unor conducători pe baza mesajului lor și a planului pe care l-au pus la punct. Prin intermediul politicienilor ajunși ”la putere” un grup de oameni (fie că e vorba de un oraș, o țară, o federație continentală, etc) decid în ce direcție vor să-și dezvolte comunitatea.

Democrația sună bine, însă are cîteva dezavantaje majore:

Klaus Iohannis cere demisia Vioricăi Dăncilă

Președintele a reacționat cu întîrziere (din nou), dar mai bine mai tîrziu decît niciodată. Mai ales că am văzut-o pe ”doamna” Viorica Violeta dîndu-și în stambă de prea multe ori în numai cîteva luni de instalare pe postul de premier.

PSD și ALDE fac România să se miște

Privind retrospectiv ziua de azi, peste cîteva săptămîni sau luni unii vor putea spune cu ușurință că PSD + ALDE fac România să se miște: oamenii s-au dus în București pe jos, cu mașinile și cu trenul. Doar pentru a protesta împotriva legilor pe care coaliția mafiotă vrea să le treacă anul ăsta.

Klaus Iohannis nu prea a avut de ales

Foarte pe scurt: după ce PSD-ul și-a masacrat al doilea guvern în ultimele 13 luni, Klaus Iohannis s-a întîlnit azi cu partidele parlamentare și a ales viitorul premier. Viorica Dăncilă este membru PSD cu vechime și europarlamentar.

Cum să faci și cum să distrugi o democrație

Azi e o nouă zi de proteste, a treia săptămînă la rînd a protestelor de toamnă, așa că subiectul este la modă.

E puțin obsedat și obsedații nu fac bine politicii

Da, Klaus Iohannis are oarecum dreptate în ce-l privește pe Călin Popescu Tăriceanu: e destul de amuzant să-l vezi pe gigel trăind în lumea lui, din ce în ce mai ruptă de realitate. Încearcă să-i convingă pe oameni de o chestie, dar nu prea are efectul scontat. Nu e prea convingător și nu-i iese nicicum.

Momentul amuzant al zilei cu Mihai Tudose: statul bun administrator

Nu i-a reușit din prima, așa că guvernul mereu-inocentului Liviu Dragnea are o nouă abordare în ce privește pilonul 2 de pensii, direcționînd o parte din banii pe care românii urmează să-i dea spre pensiile administrate de ei. N-o să comentez la asta, îi las pe cei care cunosc mai bine ca mine situația și-s dornici să comenteze despre ea (Petreanu spune, de exemplu, cîteva chestii interesante, iar Digi24 a publicat o analiză despre cele două pensii). Dar actualul premier a comis o boacănă considerînd statul român un bun administrator.

Poate că unii angajați ai statului sînt buni administratori, dar statul român a fost (aproape?) mereu un foarte prost administrator. Și nu e greu să-ți dai seama de asta: e suficient să verzi performanțele CFR-ului, ale TAROM-ului și numărul de kilometri de autostradă din România (astea-s doar cîteva exemple cunoscute, cu siguranță vei găsi și altele mai aproape de tine sau mai potrivite domeniului tău de activitate).

Iar situația nu se va corecta prea curînd, nu cu PSD-ul la guvernare.

Pilonul 2 de pensii: guvernul discută despre reducerea comisioanelor de administrare

Recent s-a vehiculat ideea desființării pilonului 2 de pensii (pensia privată obligatorie pe care o plătesc angajații), iar scandalul produs de ea încă mai face ecouri. Iar, dacă înțeleg bine, guvernul abordează subiectul dintr-o perspectivă nouă: vor să-l facă cît mai neatractiv pentru a cădea singur.

Va fi o vară interesantă

Urmărind înregistrarea alăturată concluzia e simplă: ținînd cont că viitorul guvern va putea emite ordonanţe simple în vacanţa parlamentară vara anului 2017 va fi una foarte interesantă.

Premier nou desemnat, pariurile sînt deschise

Avem un premier desemnat, Mihai Tudose, iar pariurile sînt deschise. Propun următoarele teme:

Momentul amuzant al zilei: demisiile miniștrilor retrase

Mai mult: demisiile miniștrilor au fost un protest pentru că Sorin Grindeanu nu a vrut să demisioneze. Ieri guvernul format din 2 miniștri și un secretar de stat a picat, iar acum miniștrii demisionari vor să se întoarcă într-un guvern interimar care s-ar putea să nu supraviețuiască prea multe zile (probabil noul guvern se va instala săptămîna viitoare). Și ghici ce: s-au decis să se întoarcă după ce demisiile au fost înregistrate în sistem.

Loc de dat cu ouă

Nu-ți fie teamă, site-ul rezistă, deși n-aș putea spune același lucru despre monitorul, tableta sau telefonul de pe care urmărești conferința de aseară a lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Poți da cu ouă, roșii, caș și cuie.

Cine a dat mită pentru a nu grația corupții?

În cursul zilei de ieri amendamentele cerute de Şerban Nicolae, Traian Băsescu şi Liviu Brăiloiu pentru a modifica legea grațierii au fost votate de senatorii jurişti. Ieri s-a decis ca aceia care au condamnări de pînă la 3 ani pentru luare de mită şi trafic de influenţă ar urma să scape de pedeapsă. PSD a susţinut graţierea faptelor de corupţie, în timp ce opoziţia a votat împotrivă.

Votul dat ieri de Comisia juridică din Senat pe Legea graţierii a dus la o serie întreagă de proteste pe Facebook (care nu contează), în mass-media, pe străzile mai multor orașe din țară, sau inclusiv din partea unor politicieni.

Marea minciună a politicii

Nu e greu de ghicit, iar dacă îi urmărești pe politicieni (oricare dintre ei, pentru că este o minciună universal valabilă, cu excepțiile de rigoare) o să-ți dai repede seama că nu le pasă de tine. Le pasă doar să rămînă pe post, într-o poziție ”de putere” care să le permită să decidă ce se fac cu banii și cum merg treburile într-o anumită regiune.

Cine i-a băgat mințile în cap lui Nicușor Dan?

Nu demult îl repingea pe Dacian Cioloș, acum îl acceptă în partid. Cineva trebuie să-l fi convins să-i fi băgat mințile în cap să facă asta. Nu cred că i-a fost USoR, și nici nu va fi ușor: mulți și-au pus speranțele în el, dar (cel puțin din punctul meu de vedere) partidul ăla s-a născut mort. S-ar putea să se găsească cineva să-l resusciteze, dar trăim totuși în România.

Întrebări pentru referendum pe tema anti-corupției

În ultimul timp Klaus Iohannis a lăsat-o cam moale cu referendumul pe tema grațierii și a luptei anticorupție. Adică n-am mai auzit nimic de el în ultimul timp. S-ar putea să se țină, s-ar putea să-l programeze la calendele grecești. Însă, pînă atunci, ce-ar fi să strîngem niște idei despre ce ar putea să conțină foaia de ștampilat la referendumul ăla? Încep eu cu cîteva sugestii.

Guvernul României rămîne pe post, la datorie

Datoria față de cine? asta-i întrebarea. Altă întrebare. Iar răspunsul rămîne de aflat în următoarele zile sau săptămîni (aș fi adăugat și luni, dar nu cred că guvernul Grindeanu are cîteva luni la dispoziție). Datoria pe care o are față de PSD și AlDE e cît se poate de clară, dar în ce măsură va ajunge și la poporul român cîte ceva trebuie aflat.

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.