Idee de fluidizare a traficului pe strada Magheru #Oradea

Planurile primăriei Oradea de a construi niște pasaje subterane în centrul civic a stîrnit niște comentarii (inclusiv pe Facebook) pe marginea fluidizării traficului, inclusiv pe strada General Gheorghe Magheru (trafic care e un adevărat chin la orele de vîrf).

Imaginea alăturată și explicațiile de mai jos sînt o idee pentru a fluidiza traficul în zonă. Nu-s specialist în domeniu (mă aștept ca acei specialiști, dacă există și văd chestia asta, să-și dea cu părerea, una mai informată decît a mea), dar cunosc zona destul de bine.

  • crearea unui sens giratoriu la intersecția General Magheru - Enescu - Gheorghe Doja. Eliminarea parcărilor de pe Magheru și a spațiului verde ar putea oferi spațiu pentru așa ceva și ar scoate (măcar parțial) mașinile de pe liniile de tramvai. Ar rezolva și o parte a problemelor cu semafoarele din zonă (mulți forțează culoarea roșie sau trec pe roșu pe motiv că nu văd al doilea semafor cînd ies de pe Doja și se îndreaptă spre magazinul Crișul).
  • crearea unui sens giratoriu la intersecția dintre strada George Enescu, strada Louis Pasteur (fostă Spitalului), intrarea pe rampa de urcare spre drumul expres (strada Ecaterina Teodoroiu). Ar fi un sens giratoriu alungit pentru că ar include în centrul lui liniile de tren, ar implica crearea unui tunel pe sub acestea și a unei străzi noi, paralelă cu drumul expres dar la nivelului, și a unui pod peste pîrîul Paris care să facă legătura între străzile Louis Pasteur și Gheorghe Doja.
  • strada George Enercu (pe secțiunea dintre Magheru și Luis Pasteur) ar deveni sens unic în întregime.

Ideea este să îi facă pe oameni să apeleze mai ușor la drumul expres în loc să stea bară la bară pe Magheru.