Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul Cantemir, ediția 2018

Dacă ai lipsit ultimii cîțiva ani din Oradea s-ar putea să fii un pic surprins (sau ceva mai mult, dacă nu te-ai informat prea mult despre ce se întîmplă pe aici) de schimbările ce-au avut loc în această perioadă. Partea bună e că schimbările vor continua, iar planurile primăriei nu-s tocmai puține.

În cadrul proiectului Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul Cantemir (ediția 2018, conform anului în care a fost anunțată - s-ar putea să fie anunțate altele noi) cei de la primărie vor să lărgească trotuarele pe ambele părți și să amenajeze piste pentru bicicliști de-a lungul liniei de tramvai. În spațiul dintre liniile de tramvai va fi plantată iarbă, iar lîngă ele va fi amenajată o zonă verde cu un aliniament de arbori de talie înaltă și va fi modernizat iluminatul public.

Va fi o undă verde pentru linia de tramvai; cea mai mare parte a trecerilor care sînt astăzi prevăzute peste linia de tramvai vor fi anulate, vor rămîne doar câteva treceri auto în așa fel încît viteza tramvaiului să crească. Banda de lângă bordură va fi dedicată cu prioritate autobuzelor care ar urma să se deplaseze cu o viteză mai mare.

În completarea anunțului mai trebuie adăugat că linia de tramva va fi completată cu un traseu nou care va merge pe malul Peței spre Universitate. Alte șantiere vor fi pe malurile Crișului: pentru moment se construiește Podul Centenarului (pe locul fostului pod cu stea), un nou pod pietonal și pentru biciclete s-ar putea să fie construit  în zona hotelului Hilton (dacă ideea va fi transpusă în practică), iar șoseaua de centură va fi completată cu două secțiuni noi în zona Sîntandrei și Paleu.