O zonă din strada Libertăţii va deveni pietonală

Procesul de transformare a centrului orașului Oradea continuă și se extinde pe malul Crișului Repede: cei de la primărie for să folosească fonduri europene pentru a reabilita zona cuprinsă între străzile Libertății, Grigorescu și Iosif Vulcan, extinzînd zona pietonală din centrul Oradiei.

Dacă pînă acum zona pietonală (sau Corso, cum preferă să îi spună unii) se întindea între strada Dunării și strada Iosif Vulcan (pînă la bazar - fosta agenție CFR), nu peste mult timp el se va prelungi prin piața Ferdinand spre piața Unirii, dar și la stînga, pe malul Crișului Repede. Se dorește ca în această zonă să se păstreze vegetația existentă, dar vor fi eliminate locurile de parcare, iar pe jos se va pava cu piatră pofir (ca-n piața Unirii). În zona taluzului spre albia Crișului Repede se va amenaja un zid de sprijin în vederea stabilizării malului și pentru a se realiza o zonă pe care pietonii să se poată așeza.

Proiectul are ca scop îmbunătățirea condițiilor de infrastructură publică urbană și a mobilității populației prin creşterea suprafeţelor pietonale, scoaterea autoturismelor din centrul orașului (în măsura în care se poate, pentru că probabul nu vor fi eliminate complet) şi reducerea poluării din zonă.

Valoarea investiției va fi de aproximativ 10 milioane de lei, proiectul urmînd să fie depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Mai multe informații despre proiect (dacă te interesează) găsești din prezentarea de aici.