Deșeurile scad, parcurile cresc

Sau cel puțin astea-s planurile primăriei Oradea pentru următoarea perioadă, anunțate într-o conferință de presă în cursul zilei de azi. Viceprimarul Florin Birta a susținut-o pentru a vorbi, printre altele, despre proiectul pilot pe care primăria dorește să îl implementeze de la 1 iunie 2018, împreună cu RER Vest și Eco Bihor, proiect care este menit să scadă cantitățile de deșeuri depozitate la halda Eco Bihor.

Acum în Oradea se colectează două fracții de deșeuri menajere: umede și uscate, însă prin programul pilot care va fi demarat începînd cu 1 iunie 2018 și cu durata de 6 luni primăria dorește includerea fracției biodegradabile, un deșeu care vine în cantități mari și este probabil cel mai greu (în raport cu celelalte două fracții). Se dorește transformarea deșeurilor biodegradabile în compost și valorificate, iar pentru a face asta va fi nevoie de un container suplimentar, maro, în care urmează să se arunce toate resturile de mîncare, plicurile pentru ceai, prosoapele și șervețelele de hîrtie folosite.

Programul pilot va cuprinde 126 de asociații de proprietari (cam 12.000 de persoane) și va avea un traseu stabilit de RER. Fiecare apartament din cele 126 de asociații va primi un recipient pentru colectarea separată a fracției biodegradabile. Deșeurile colectate vor fi cîntărite, iar la finalul proiectului asociația care va colecta cel mai mult va fi premiată.

Pe de altă parte, două proiecte de hotărîre care vizează amenajarea de zone verzi în Oradea vor fi supuse aprobării în ședința Consiliului Local de mîine: coridorul verde din strada Barcăului și zona de parcuri Romer Floris (din spatele străzii Bumbacului). Cu alte cuvinte, suprafețele înverzite din Oradea vor crește cu vreo 40 de mii de metri pătrați în următoarea perioadă, parțial realizați prin fonduri europene, ceea ce nu-i deloc rău.

"Valoarea estimată a indicatorilor tehnico-economici pentru coridorul verde din strada Barcăului se ridică la 9 milioane de lei. Coridorul verde va fi constituit din 3 zone: zona A - delimitată de str. Oneștilor și Meșteșugarilor, cu o suprafață de 16.177 de mp, zona B - delimitată de str. Meșteșugarilor și Greierului, cu o suprafață de 11.305 mp și zona C - delimitată de str. Greierului și gardul Companiei de Apă Oradea, cu o suprafață de 10.500 mp. Rezultă un total de 38.000 mp, care va deveni, în momentul în care va fi finalizat, unul dintre cele mai mari parcuri din municipiul Oradea", a spus viceprimarul Florin Birta.