Proiect de amenajare arheoparc în incinta Palatului Princiar din cetatea #Oradea

Dacă tot veni vorba de cetatea Oradea, poate te interesează să știi despre amenajările din curtea palatului princiar: acum vreo 3 ani lucrările au fost oprite, iar vestigiile descoperite acolo au fost acoperite cu pămînt și pietriș în vederea conservării pînă la eventuare noi săpături arheologice. Auzisem la un moment dat că vor să acopere curtea cu sticlă pentru a lăsa vizitatorii să admire rămășițele fostei catedrale gotice și ce mai e pe acolo, dar (probabil) acțiunea aia e încă departe în viitor.

Pentru moment, însă, Consiliul Local a aprobat un proiectul de amenajare a unui arheoparc în incinta Palatului Princiar al Cetății Oradea, etapa de amenajare provizorie: proiectul elaborat de SC Pro Arh SRL propune amenajări definitive în curtea Palatului Princiar, pentru organizarea de activități educative, demonstrative, de odihnă, loisir, spectacole artistice, spectacole de lumini laser și sunet (cu tematica istoriei cetății) proiectate pe fațadele clădirilor și amenajări provizorii pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice, astfel încât în zona catedralei gotice să poată fi reluate oricând cercetările arheologice, fără desfacerea unor pavaje.

Conform primăriei lucrările vor demara în cursul lunii martie 2018 și vor fi executate de aceeași SC Constructorul Sălard SRL care a mai lucrat în cetate:

Amenajarea curții, cu suprafața de 4917 mp, va pune în evidență elementele constructive ale catedralei gotice și ale corpurilor adiacente, reconstituite conform rezultatului cercetărilor arheologice. Zidurile vor fi marcate la sol cu piatră fasonată. Suprafața din interiorul și din jurul catedralei episcopale care urmează a se cerceta în continuare va fi finisată cu pietriș compactat. De asemenea, se vor pune în valoare mormintele regale. Spațiul perimetral considerat că nu va mai fi cercetat arheologic se va placa cu piatră cubică. În jurul copacilor se vor crea mici spații verzi cu arbori și arbuști. Spațiul va fi dotat cu mobilier urban adecvat monumentului (panouri de informare, bănci, fântâni de băut apă, coșuri de gunoi). Corpurile de clădire vor fi protejate prin realizarea unei hidroizolații și a unui dren racordat la rețeaua de canalizare pluvială de incintă. Se vor monta și alimenta la rețeaua de apă din incinta cetății două fântâni de băut apă și un hidrant de incendiu.

În cadrul evenimentelor culturale se va putea amenaja o scenă mobilă, iar spațiul din interiorul catedralei episcopale marcat la sol va putea fi mobilat cu bănci mobile. Lângă locul de scenă va fi amplasată o firidă electrică și se va extinde iluminatul decorativ.

Nu uita să faci poze cu forma actuală a curții palatului princiar, poate vei dori să le revezi în anii următori.