Strada Republicii transformată în Calea regelui Mihai e o glumă proastă

De vreo două zile circulă ideea redenumirii străzii Republicii din Oradea în ”calea regelui Mihai”. Cică, în numele unui grup de cetăţeni, jurnalistul ecologist Florin Budea i-a sugerat deja primarului Ilie Bolojan să propună Consiliului Local schimbarea denumirii. Nu e oprima oară cînd reprezentantul respectiv reacționează fără să gîndească suficient (dar asta-i altă poveste), dar ideea asta e o dovadă clară a lipsei unei perspective obiective. Sau a unei perspective oarecare.

Să dai curs unei asemenea propuneri (indiferent de localitatea din care faci parte) ar fi o bătaie de joc la adresa republicii în care trăiești. Ce urmează? Redenumirea bulevardul Dacia în Ion Iliescu și plasarea unor statui la intersecție cu bulevardul Traian Băsescu fost Decebal? Pentru că ”logica” inițiatorilor ideii nu poate funcționa doar parțial, trebuie dusă pînă la capăt.

Da, Mihai a fost conducător al acestui stat, nimeni nu neagă asta, dar a plecat acum 70 de ani. Nimeni nu neagă rolul pe care l-a avut în cel de-al doilea război mondial și cel despre care unii spun că l-ar fi avut după revoluție. Dar viitorul monarhiei e la fel de real ca statul paralel inventat de gigeii de la PSD și-și are locul alături de Stăpînul Inelelor în lumea fantastică care nu s-a întîmplat niciodată.