Educația prin amendă: nu rupe florile!

Zilele astea o parte dintre cei 70 de arbuștii și arborii plantați în piața Unirii din Oradea au început să înflorească, incluisv cele 10 magnolii (cică șase dintre ele sînt arbuști Susan, iar patru sînt copaci Galaxy). Motiv pentru care gigeii de la primărie s-au grăbit să anunțe că amenzile pentru tăierea sau distrugerea arbuștilor și arborilor sînt între 1000 și 1500 de leii, fără posibilitatea plății în 48 de ore, dacă sancțiunea e dată în baza HCL nr. 429/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, dezvoltarea și întreținerea spațiilor verzi din municipiu sau între 1000 și 2500, cu posibilitatea plății în 48 de ore, în baza HCL nr. 725/2006 (modificată).

Eu sînt curios: ce rețetă cu flori de magnolie a apărut în ultimul timp? Au ele vreun rol în ceva dietă pentru slăbire? Sau e doar o încercare de educare cu ciocanul lung al amenzilor? Le-o fi frică să nu intre oamenii cu mașinile prin spațiul verde, așa cum s-a întîmplat azi iarnă de s-a scandalizat tot orașul pe Facebook, sau cum?

Cele mai vestite magnolii sînt probabil cele din parcul palatului Baroc, dar nu-s singurele - în fiecare primăvară se adună zilnic zeci sau chiar sute de curioși (am fost și eu în anii anteriori, dar n-am stat să-i număr) să le facă poze sau să le admire fără aparatul foto la îndemînă. N-am auzit niciodată de vreun incident care să implice ruperea copacilor sau a florilor. De consum de flori de magnolie nici măcar atit, dar lumea se schimbă, iar curentul vegan e la modă - așa că nu se știe niciodată ce tendințe apar odată cu primăvara.

Deci, dacă cumva auzit de ceva legat de chestiile astea să-mi spuneți și mie.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează