Alegerile dure care-ți modelează viața

Nu e vorba de alegerea hainelor vei purta în ziua care tocmai a început, sau drumul pe care o să-l iei spre lucru (atunci cînd poți să alegi), ori ce desert o să iei... deși, într-un fel sau altul, toate detaliile astea mărute și aparent nesemnificative s-ar putea să-ți influențeze viața semnificativ prin oportunitățile pe care ți le oferă. Atunci cînd nu te omoară accidental din cauză că unu&# 39; se holbează la decolteul tău și trage instinctiv de volanul autovehiculului, autobuzului sau camionul pe care tocmai îl condunce, sau nu te îmbolnăvește de vreo toxiinfecție galopantă și mori în ambulanță în drum pe spital pentru că un șofer a fost prea atent la fufe în loc să privească la drumul din fața lui.

Despre alegerile dure se spune că îți modelează personalitatea, nu doar viața: să te căsătorești cu unul sau altul, să alegi o carieră sau alta, să faci o facultate sau alta (deși alegerile cu adevărat dure pot urma abia mai tîrziu, cînd îți dai seama că ai cheltuit o mulțime de bani, resurse și timp degeaba pentru că nu-ți poți lua o slujbă care să se potrivească cu educația informală aleasă), să lași să plece persoana pe care o iubești cel mai mult în viață. Copiii și partenerul de viață fac de cele mai multe ori parte din alegerile dure pe care fiecare trebuie (sau ar trebui) să le ia, dar asta e altă poveste. Nu vreau să intru în detalii, cel puțin nu acum.

Cei care nu-s capabili să ia asemenea decizii sînt pierduți / rătăciți prin viață. Lasă lumea să ia decizii în numele lor și nu protestează prea mult. Doar se plîng că le merge rău. Ceea ce face o decizie să fie dură, agonizantă chiar, sînt alternativele pe care le avem la dispoziție: toate-s importante, dar nici una nu este net mai bună decît cealaltă pentru a face o diferență. Puneți-i filozoafei Ruth Chang la dispoziție un sfert de oră pentru a o asculta cum vă oferă un cadru interesant pentru modelarea modului în care sînteți și gîndiți.