Cea mai bună metodă de a cîștiga o ceartă sau discuție în contradictoriu

Dacă tot ai început să te cerți cu cineva pe un anume subiect, cum îl faci să se răzgîndească atunci cînd știi că ai dreptate, iar el / ea greșește? Acest lucru se întîmplă mai des decît ai putea crede, iar oamenii se ceartă din diverse motive, iar psihologii au arătat că cel mai rău lucru pe care-l poți face este să adopți tactica pe care o folosești de obicei. Da, greșești luînd o poziție care nu are sens din punct de vedere logic: e mai bine să asculți mai mult decît să îți impui (mai mult sau mai puțin) cu forța punctul de vedere. în ceșe mai multe cazuri această perspectivă îi face pe interlocutori să îți reziste sau să te trimită la plimbare (adică să te ignore).

Acum ceva mai bine de un deceniu Leonid Rozenblit și Fank Keil de la Universitatea Yale au sugerat că în foarte multe cazuri oamenii cred că înțeleg ceva anume (cum funcționează ceva, ori cum merg lucrurile sau cum se organizează un eveniment), cînd de fapt înțelegerea lor este foarte superficială sau au doar o idee vagă despre subiectul respectiv. Acest fenoment se numește iluzia adîncimii explicației. Cei doi psihologi au pornit un studiu în care le-au cerut participanților să evalueze nivelul de înțelegere al lucrurilor din jurul lor precum funcționarea toaletelor, vitezometrele autoturismelor sau funcționarea mașinilor de însămînțare (de exemplu) înainte de a le cere să explice ce au înțeles și apoi să răspundă la întrebări despre subiectele respective. Au reușit să scoată în evidență faptul că în medie, oamenii care au participat la experiment și-au reevaluat înțelegerea funcționării lucrurilor din jur la un nivel mult mai scăzut după ce au testat-o practic.

Motivul este că oamenii ajung să confunde familiaritatea anumitor obiecte pe care le folosim în mod constant (precum telefoanele, laptopurile și ”smartphoanele”) cu credința că dețin o înțelegere detaliată a modului în care ele funcționează. în mod normal nimeni nu se apucă să îi testeze pe fiecare în parte sau se apucă să le pună întrebări despre cunoașterea informațiilor potrivite, așa că oamenii insistă în folosirea acestor procese mentale. Psihologii consideră acest mecanism face parte din tendința oamenilor de a folosi scurtături atunci cînd iau decizii sau fac evaluări, numele pe care l-au pus este teoria zgîrceniei cognitive.

Interesant este faptul că mulți oameni fac un efort deosebit de a înțelege niște lucruri de care nu prea au nevoie, în schimb reușeșc să ascundă de ei înșiși cît de superficială este înțelegerea lor cînd vine vorba de alte domenii. Fenomenul este familiar pentru oricine a încercat să-i învețe pe alții ceva nou (inclusiv kendo sau alte arte marțiale ori sporturi): de obicei e nevoie doar de cîteva momente în care începi să repeți ce ai de gînd să îi arăți sau să îi explici unui student (sau unui începător într-un domeniu) sau să ai de-a face cu primele întrebări din partea lui pentru a realiza că nu înțelegi complet acel lucru și că ai nevoie de informații suplimentare, sau de o nouă perspectivă. Practic, prin predarea anumitor lecții altora ajungi să înveți lucruri noi despre acel subiect.

Revenind la subiectul de la care a pornit acest articol, un studiu publicat acum doi ani despre iluzia înțelegerii arată cum acest mecanism poate fi folosit pentru a-i convinge pe alții că au greșit. într-un studiu a fost folosit două grupuri de americani: primului i s-a cerut să-și spună părerea despre un subiect și apoi să o motiveze, au trebuit să-și argumenteze poziția în același mod în care este condusă o dezbatere publică... sau o ceartă. Cel de-al doilea grup a fost supus la ceva nițel diferit: a trebuit să-și explice de la cap la coadă, pas cu pas, punctul de vedere asupra subiectului. Rezultatele au fost clare: subiecții din primul grup au rămas la fel de convinși ca la început de poziția lor din cadrul experimentului, în timp ce subiecții din al doilea grup și-au schimbat un pic părerea.

Dacă veți folosi sau nu informațiile prezentate în cadrul viitoarelor certuri sau discuții în contradictoriu este treaba voastră. Dar învățînd ceva nou din articolul ăsta s-ar putea să vă faceți viața un pic mai ușoară.

Sursa imaginilor: aici și aici.