Cum estimezi că vei fi peste 10 ani?

Azi am luat-o un pic pe panta amintirilor, dacă îi pot spune așa: discursul lui Dan Gilbert la TED despre psihologia persoanei care vei fi în viitor mi-a adus aminte că în ultimul an de liceu dirigintele ne-a cerut să trecem pe o foaie de hîrtie planurile noastre de viitor pentru a le putea compara mai tîrziu (gen întîlnirea de 10 sau 20 ani de la finalizarea liceului). Nu știu ce au trecut alț ii pe hîrtia aia (toate au fost prezentate anonim, nu le-am citit între noi), dar cred că am fost singurul care a dat foaia goală. Nu pentru că n-aș fi avut planuri de viitor (la naiba, la vîrsta aia toată lumea visează la o slujbă bună, o afacere în viitorul îndepărtat, la familie și puțină fericire, sau chiar că, într-o măsură mai mare sau mai mică, va schimba lumea) dar, totuși, eram încă niște copii. Tocmai pentru că știam că eram cu toții la vîrsta la generam pe bandă rulantă planuri fără prea mare șansă de succes am preferat să le păstrez doar pentru mine, dar asta e altă poveste.

Revenind la întrebarea din titlu, tu cum îți imaginezi că vei fi peste 10 sau 20 de ani? Dacă ar fi să îl iau / luăm în considerare pe Dan Gilbert, din punctul ăsta de vedere, oamenii (dar mai ales tinerii, deși se aplică cam la orice vîrstă) funcționează pe iluzii, iar schimbările pe care și le imaginea că îi vor afecta se potrivesc prea puțin cu schimbările pe care ajung să le perceapă ca experiențe personale la finalul perioadei în cauză. Iluziile astea se modifică urmărind un grafic (deși nu e deloc intenționat), iar fenomenul a fost denumit ”finalul istoriei iluziilor” în care, cumva, ne imaginăm că persoana care sîntem chiar acum este persoana care vom fi mereu (deși nu e cazul).

Ca și concluzie, revenind la ideea de la început, în cei 18 ani de la finalizarea liceului pot spune că o parte dintre planuri s-au îndeplinit cu succes, altele sînt încă și acum în derulare, timp în care viața mi-a oferit cîteva surprize plăcute (de genul planurilor și oamenilor noi, dar și practicarea kendo-ului), dar cea mai bună lecție pe care am învățat-o este că atitudinea potrivită (față de tine și de cei din jur) poate bate o serie întreagă de planuri bine făcute.