Roboți din valea Jiului și adolescenții ce-i construiesc

Nu pot spune că am ajuns pînă acum prin valea Jiului să văd cum trăiesc oamenii de acolo (nu încă), dar din ce-am auzit despre cei de acolo reprofilarea localnicilor pentru alte meserii decît mineritul și / sau tehnologizarea întregii zone sînt singurele soluții pentru a-i salva pe localnici de sărăcie.

Tocmai de aceea să te apuci de robotică într-o zonă cu industrie prăbușită cum e Valea Jiului e mai mult decît o activitate extrașcolară, iar reportajul celor de la Recorder este excelent (articolul complet este aici). Robotica este, practic, singurul lucru (sau unul dintre puținele lucruri) care le dă tinerilor implicați speranța că pot ieși din sărăcie.

Opt elevi de la Colegiul Tehnic „Constantin Brîncuși” din Petrila au intrat în această aventură și s-au calificat pentu al doilea an consecutiv în finala BRD FIRST Tech Challenge. Cei de la Recorder au urmărit povestea echipelor de liceeni din Petrila și Hunedoara în drumul lor spre finala națională programată la sfîrșitul acestei săptămîni la București.