Ricky Gervais - Religie versus ateism

Are dreptate: educația are o influență covîrșitoare cînd vine vorba de credința unei persoane. Adică acea educație (condiționare) care începe de mic copil și continuă pe toată perioada copilăriei și a adolescenței. Aș putea chiar spune Ba chiar mai mult: toți copiii se nasc atei, fără a cunoaște sau a adera la vreo religie.

De-abia ulterior vine spoiala religioase care-i trimite într-o direcție sau alta (iar asta depinde oarecum de geografie) și îi poate ajuta sau distruge cu aceeași ușurință mai tîrziu în viață. Iar cu avansarea în vîrstă devine tot mai greu să treci peste toată condiționarea asta, mai ales atunci cînd nu ai o inteligență emoțională solidă.

Am o completare personală: știam de evenimentele biblice cînd eram copil, atît din poveștile altora (din jurul meu), cît și din desenele animate pe care le urmăream / cărțile pe care le citeam pe vremea aia. Dar niciodată nu am considerat poveștile biblice mai mult decît ce erau / sînt de fapt: povești. Le-am pus cam în aceeași categorie cu poveștile cu magicieni, regele Arthur, balaurii, Greuceanu și meșterul Manole (lista poate continua dar probabil ai prins deja ideea). Și absolut nimeni nu mi-a impus ideea că miracolele atribuite lui Isus ar fi reale (de exemplu) sau că chiar a reînviat sau că ar trebui să mă aștept ca o forță supranaturală și invizibilă să-mi ofere ceva. Și le sînt recunoscător pentru asta.