Mitul responsabilității

Mulți creștini obișnuiesc să spună că nu-s tocmai ei de vină, i-a pus sau i-a convins diavolul să facă prostiile de care sînt acuzați. Însă chiar și printre creștini sînt oameni care prefreră să-și asume reponsabiitatea faptelor și alegerilor lor, inclusiv a greșelilor, ignorînd anumite practici sau tendințe.

Însă în ce măsură poți fi tras la răspundere pentru toate alegerile tale? Nu ți-ai ales familia în care te-ai născut (și nici monștenirea genetică sau bagajul emoțional care ți-a fost transmis), nu ai avut nici un cuvînt de zis despre educația oferită în primii ani de viață (despre care se spune că-s decisivi în formarea personalității), nu prea ai cum să influențezi reacțiile creierului tău și toate deciziile pe care subconștientul tău le ia (mai ales că de majoritatea lor nici măcar nu ești conștient), tot așa cum ai prea puține de zis în ce privește mediul tău înconjurător, reacțiile oamenilor din jur și condițiile meteo. Practic, trebuie să te descurci doar cu ce ai la dispoziție.

Animația alăturată a fost realizată de Joe Bichard, iar în cadrul ei filozoful Raoul Martinez povestește despre mitul responsabilității în aceste condiții.