Pregătindu-ți copilul pentru viață

Nu e nevoie să fii părinte ca să știi că a-ți cocoloși copilul, a-l proteja excesiv sau a-l izola de copiii de vîrste apropiată ajută doar pe termen scurt. Nu e nevoie să fii părinte pentru a ști că a-l face pe copil să se simtă în siguranță este cel mai bun lucru înainte de a-l învăța să rămînă în siguranță atunci cînd nu ești prin preajmă. Nu e nevoie să-l ”arunci în apă” sperînd că se menține singur la suprafață, dar nici să-l ții mereu de mînuță pe motiv că nu ai încredere în el că înoată singur.

Nu e nevoie să fii deja părinte, dar ajută pentru atunci cînd vei ajunge să fii părinte. Cu toate acestea, unii părinți încă mai au tendința de a-și cocoloși sau de a-și izola (măcar un pic) progeniturile pe motiv că-i vor în siguranță, de a-ți ține în puf și departe de probleme, aproape rupți de realitatea dificilă cu care se confruntă atît de mulți oameni.

Atunci cînd ai avut o viață de rahat, plină de greutăți și de probleme, dar ai reușit să le faci față s-ar putea să ai tendința să-i oferi copilului tău tot ce ai mai bun la dispoziție. Dar pe termen lung asta poate duce la neadaptare, izolare, incapacitatea de a comunica bine cu oamenii din jur, și alte probleme de același tip pentru copilul în cauză. Lipsa unei educații solide, care să profite de experiența părinților, poate completa deficiențele afective ale relației părinte-copil. Ca exemplu, foarte multe averi strînse de indivizi ambițioși și inteligenți au fost pierdute sau risipite de cele 2-3 generații care le-au urmat tocmai pentru că nu au fost în stare să le ofere urmașilor capacitatea de adaptare care i-au propulsat spre zona de confort a bogăției.

Iar lumea se schimbă în jurul nostru. Nu neaparat în bine, dar se schimbă. Într-o lume în care să fii ”political correct” e mai important decît acum cîteva decenii, atitudinea poate duce la niște aberații care nu fac decît să accentueze anumite deficiențe afective ale relației părinte-copil, lăsîndu-i pe aceștia din urmă fără apărare la agresiunea fizică și / sau verbală a celor din jur. Comediantul Tom Shillue, gazda Red Eye pentru Fox News Channel, explică pentru Prager University cum l-a ajutat copilăria într-o Americă mai puțin ”corectă din punct de vedere politic” să se pregătească pentru lumea reală.

N-am de gînd să-țin spun cum să-ți crești copilul - dacă nu ești în stare să o faci singur atunci e treaba ta. Dar poți să iei în calcul cîteva aspecte de genul celor de mai sus. Un singur lucru pot să-ți spun, așa, de la mine: n-ai cum să-l aperi și să-l protejezi tot timpul. Oricît de mult ai încerca sau ți-ai dori asta. Mai bine învață-l să aibă grijă singur de el și să aibă încredere în propriile forțe, chiar dacă uneori trebuie să-i arăți un pic mai multă disciplină decît ți-ai dori sau ți-ar face plăcere.