Facturarea a 27 de ore pe zi

Dan Șova, ministru de ministru în guvernarea Ponta, prieten și partener de afaceri cu prim ministru a ajuns să fie anchetat penal pentru afaceri cu sfatul. Cică ar fi încheiat niște afaceri pentru un preț inițial, iar apoi acesta ar fi fost umflat prin acte adiționale. Numele lui Victor Viorel Pont apare și el în dosar. Dar nu vreau să mă leg de chestiile astea, mai ales că nu cunosc toate deta liile (le puteți afla pe internet), iar dacă vreunul dintre ele îmi va atrage atenția voi reveni la subiect.

Ceea ce am observat urmărind știrile de mai devreme e că unii menționează facturarea a 27 de ore pe zi (într-o zi oarecare), iar niște fetițe de la Realitatea tv au insistat pe chestia asta, menționînd că li se pare o aberație și un furt pe față. Lucru care mi se pare normal considerînd că (probabil) contractul lor este standard, de angajați cu 40 de ore pe lună, nu se stresează prea mult și toți atîția bani primesc, indiferent cît stau în studio sau ce fac acolo (se poate lucra cu gura în mai multe metode).

Nu cunosc contractul pe care firma lui Dan Șova și a partenerilor săi în avea cu clientul respectiv (una dintre organizațiile statului) și nici normele acestuia. Așa că ceea ceea ce zic s-ar putea să nu se aplice în situația asta. Totuși, unele firme contorizează numărul de ore lucrate de o persoană pe zi și fac calculul zilei, apoi facturează numărul de ore x prețul pe oră la client. Adică dacă un om lucrează 8 ore pe zi, iar prețul pe oră e de 10 lei (de exemplu), facuta e de 80 de lei pe zi. în momentul în care trei sau patru persoane lucrează cîte 8 ore pentru clientul respectiv pe aceeași bani, prețul total al facturii crește la 24 sau 32 de ore pe zi, adică 240 sau 320 de lei. Puteți modifica cifrele după dorință, dar aplicînd algoritmul veți obține în mod constant facturi ce conțin mai mult de 24 de ore pe zi. Pentru că-s ”ore de lucru”, realizate de un grup de persoane, nu orele de pe ceas.

Ceva asemănător este și la firmele de telefonie: Ana vorbește cu Ionel 4 ore pe zi, Maria vorbește cu Gigel 3 ore pe zi, și așa mai departe, iar într-un final de obțin 40.000 sau 50.000 de minute vorbite de zi. Adică mult mai multe minute decît sînt într-o zi. O chestie care, cel puțin la prima vedere, este o aberație dar nu este pentru că e vorba de conversații concomitente / simultane, nu secvențiale (una după alta).

Priceput? Poate le spuneți și ”reporterilor”, să priceapă și ei. Deși e ceva mai greu.