Cei de la FIFA sînt foarte optimiști

în contextul relației tensionate cu Rusia din cauza anexării peninsulei Crimea și a războiului civil din estul Ucrainei, mai mulți politicieni germani au solicitat federației internaționale de fotbal (FIFA) să retragă Rusiei dreptul de a organiza campionatul mondial de fotbal din 2018. FIFA a respuns apelurile respective printr-un comunicat de presă.

"Ca organism de condu cere a fotbalului mondial, FIFA ia in serios aceasta responsabilitate a sa si sprijina orice dezbatere pasnica si democratica. FIFA deplange orice forma de violenta si va continua sa-si foloseasca turneele pentru a promova dialogul, intelegerea si pacea intre oameni.

Istoria a aratat pana acum ca boicotarea evenimentelor sportive ori o politica de izolare sau de confruntare nu sunt cele mai eficiente moduri de a rezolva probleme. Gazduirea Cupei Mondiale FIFA, cu atentia globala pe care o atrage, poate fi un puternic catalizator pentru un dialog constructiv intre oameni si guverne, ajutand la generarea unor evolutii sociale pozitive. Cupa Mondiala FIFA uneste echipe si natiuni din intreaga lume, din faza calificarilor pana la competitia finala, intr-un spirit de fair play si respect.

FIFA este convinsa ca, prin fotbal, indeosebi Cupa Mondiala FIFA si atentia de care se bucura la nivel international, putem obtine o schimbare pozitiva in lume, dar fotbalul nu poate fi vazut ca o solutie la toate problemele, in special cele legate de politica mondiala. Am vazut ca aceasta Cupa Mondiala FIFA poate fi o forta a binelui, iar FIFA crede ca asa va fi si in cazul Cupei Mondiale FIFA din 2018 din Rusia".

Mai multe aici. Nu pot spune că mă pasionează fotbalul (prefer chestiile ceva mai serioase și mai practice), dar îmi place cum a fost gîndit mesajul lor. Totuși, în contextul social și politic de care pomeneam la început, s-ar putea ca reacția standard a oamenilor cînd va veni vorba de organizarea cupei mondiale FIFA în Rusia peste 4 ani (o perioadă foarte lungă cînd vine vorba de rahaturi de genul operațiunilor militare și a existenței armelor atomice) să fie ”Care Rusia?”. Sau, eventual, ”care FIFA?”, în funcție de cum va fi cursul războiului.

Pe de altă parte, italienii au sînge-n coaie. Spre deosebire de romănii noștri. Poate știți că doi militari americani sînt suspectați că ar fi violat recent o tînără romăncă de 24 de ani pe teritoriu italian, iar oficialii americani solicită de obicei ca militarii lor să fie judecați la ei acasă, în țara lor federală. Așa au făcut și în cazul accidentului soldat cu moartea lui Teo Peter și încă cîteva alte cazuri din Romănia, iar oficialitățile romănești s-au grăbit să-i înbarce în avion ca pe niște colete și să expedieze cît mai repede. Italienii însă... Cei doi militari americani acuzati de violarea unei romance vor fi judecati in Italia, anunta ministrul italian al Justitiei, Andrea Orlando, citat de Corriere della Sera, potrivit Mediafax. Mai multe informații aici.

Chestia asta e veche de 4 ani, dar de-abia acum aud prima oară de ea: un individ, teroristului Umar Abdulmutallab, a încercat să arunce în aer un avion al companiei Delta ce se pregătea de aterizare la Detroit venind dinspre Amsterdam, iar pentru asta și-a pus o bombă în chiloți sperînd să treacă neobservat de filtrele de securitate. A reușit să treacă de cei de la securitate, dar n-a putut detona bomba din cauză că nu și-a mai schimbat chiloții de două săptămîni, iar transpirația și produsele propriului organism au afectat detonatorul. A fost prins și după 2 ani a fost condamnat la închisoare pe viață. Data viitoare cînd ezitați să vă spălați între picioare gîndiți-vă la el... chiar dacă nu aveți vreo substanță explozibilă acolo vă puteți transforma într-o bombă bacteriologică care îi va ucide pe cei din jur doar cu ajutorul mirosului pestilențial.