Imparțialitatea și echidistanța, chiar atît de greu de înțeles?

Poate știți povestea lui Cristi Citre, jurnalistul concediat de angajatorii de la Digi24 acum cîteva zile pentru un comentariu critic pe contul de facebook la adresa lui Victor Ponta, o reacție relativ normală la atitudinea acestuia de după întîlnirea de luni cu Traian Băsescu și Ioana Petrescu (l-a făcut pe premier ”bolnav, nesimtit si fara discernamant?”).

în mod normal aș fi ignorat chestia, e vorba de un gigel pe care nu-l cunosc, care și-a vărsat năduful (întemeiat) într-un loc public și a fost concediat pentru asta. Dar... (pentru că trebuie să existe și un dar, nu?) am dat de o chestie de pe hotnews în care era menționată intervenția lui Victor Ponta pe marginea acestui subiect (un detaliu complet irelevant pentru moment) și reacția celor de la hotnews. De acolo am ajuns la comentariile articolului și reacția oamenilor pe facebook. După un sfert de secol de liberate de a înjura pe oricine fără repercursiuni imediate și de a comenta absolut orice, prea puțini (dintre comentatori) păreau să înțeleagă ce înseamnă imparțialitatea și echidistanța la care fac apel cei de la Digi24.

Nimeni nu-i interzice lui Cristi Citre opiniile, mai ales dacă le împărtășește în spațiu privat, prietenilor și cunoștințelor. Indiferent dacă este vorba de opinii plăcute și de bun simț sau înjurători de-ar face să roșească și un drac sau un diavol. Dar facebook, paginile web, blog-urile, tot ce este online și vizibil întregii lumi este un spațiu public. Imparțialitatea și echidistanța în mass-media înseamnă abținerea de a lua partea cuiva sau a comenta despre cineva într-un spațiu public (așa cum s-a întîmplat în cazul lui Cristi Citre), chiar și atunci cînd ești în timpul liber. Ați înțeles? Hai să zicem că-i înțeleg pe cei de la Digi24: ca persoană juridică (pentru că da, vorbesc și în numele unei asemenea persoane) prefer să renunț la oricare persoană (colaborator sau angajat) care îmi poate aduce prejudicii de imagine sau de afaceri.

UPDATE HotNews.ro a transmis, joi, Digi24 HD mai multe intrebari legate de limitele interdictiei impuse jurnalistilor acestui post de a nu exprima opinii in spatiu public. Raspunsul primit este aceeasi declaratie transmisa, miercuri, si catre ReporterVirtual.ro, in urma materialului despre concedierea jurnalistului Cristi Citre.

Intrebarile HotNews.ro catre conducerea Digi24 HD, transmise prin e-mail:

  • E adevarat ca redactorul-sef Cosmin Prelipceanu le-a comunicat jurnalistilor, in mod repetat, ca nu au voie sa aiba opinii? Daca da, cum le-a comunicat?
  • Daca da, la ce se refera aceasta interdictie - la opinii exprimate pe post (Digi 24) si/sau la opinii exprimate pe bloguri, Facebook, alte media etc.?
  • Exista clauze in contractele cu jurnalistii care se refera refera la faptul ca ei nu au voie sa exprime opinii in mod public, inclusiv pe alte canale (de ex.: Facebook, bloguri)? Daca da, ce prevad exact acele clauze?
  • Daca nu exista astfel de clauze, care este temeiul legal pentru concedierea unor jurnalisti ca urmare a unor opinii exprimate public?
  • Se extinde interdictia de a avea opinii la like-uri, share-uri pe Facebook, RT-uri pe Twitter sau gazduirea unor comentarii critice la adresa unor persoane publice, pe paginile de Facebook sau pe blogurile personale ale jurnalistilor Digi24? Care sunt limitele acestei interdictii?

Raspunsul Digi24 HD - acelasi ca cel oferit ieri pentru ReporterVirtual.ro:

  • "Digi24 ramane consecvent principiilor jurnalismului echidistant si se bazeaza pe toti membrii echipei pentru respectarea acestor standarde. Ne vom desparti de oricine nu impartaseste valorile in care noi credem - echilibru, echidistanta, impartialitate. Credem si in civilitate. In numele ei si al aerului respirabil pe care ar trebui sa-l emane media din Romania, Digi24 se delimiteaza de jignirile aduse in spatiul public oricaror persoane, fie ca este vorba despre politicieni sau nu. Consideram ca libertatea de exprimare include intotdeauna si respectul"

Mai multe găsiți aici.