CNA a interzis reclamele RMGC pe tema Rosia Montana

Am aflat de chestia asta prin intermediul unei stări distribuite de cineva pe facebook... n-am fost sigur dacă ar trebui să mă simt ușurat că nu mai apar atît de multe mizerii la tembelizor sau chiar ar trebui să beau din cauza asta... Cică publicitatea TV pe tema Roșia Montană a fost interzisă de Consiliul Național al Audiovizualului... cuiva i-a venit, într-un final, mintea la cap! Chiar dacă s-ar putea să fie mai degrabă un efect al presiunii străzii sau a cuiva anume. Chestia asta nu curăță mizeriile din mass-media romănească, dar măcar eliberează un pic spațiul oferind o gură de "aer curat".

Membrii CNA au decis, în urma ședinței de azi, că reclamele pentru promovarea proiectului minier de la Roșia Montană sunt agresive și induc publicul în eroare. Mai mult, CNA a considerat că exploatarea cu cianură este o metodă care dăunează sănătății și siguranței populației.

Autorii spoturilor trebuie să modifice reclamele pentru a fi în conformitate cu legea. Pănă atunci televiziunile nu mai pot difuza spoturile existente în prezent.

După analiza raportului de monitorizare, întocmit de direcția de specialitate, Consiliul a constatat că la derularea acestei campanii, radiodifuzorii nu au respectat prevederi Legea audiovizualului, conform cărora „Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiții: (...) f) să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătății sau siguranței populației; g) să nu stimuleze comportamente dăunătoare mediului”.

De asemenea, CNA a constatat că au fost încălcate dispoziții din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, respectiv: „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă și de durată, principiile de protecție a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnității umane, de asigurare a unei concurențe loiale” și „Sunt interzise publicitatea și teleshoppingul în care se utilizează practici comerciale înșelătoare sau practici comerciale agresive”.

Sursa este aici.

Chestia e alta: am observat reclamele în cauză și pe youtube, încercînd să urmăresc înregistrările sau să ascult muzică mi se dublează tensiunea cînd le aud inepțiile. Pe cînd se vor interzice și reclamele alea?