Moarte sub pamint si jegul televiziunilor

Ieri au avut loc două explozii într-o mină de pe Valea Jiului, culmea... s-au petrecut într-una dintre singurele mine rămase în funcțiune. 5 oameni au murit în mina de la Uricani, aparent din cauza acumulării de gaze care au explodat la un moment dat. Am auzit de tragedie încă de ieri, de faptul că morții erau niște electricieni care reparau un transformator și că salvatorii (sau recuperatorii where id=cum vreți să le spuneți) au fost surprinși de cea de-a doua explozie, dar încă nu eram pregătit să comentez.

Abia azi am găsit un motiv de care să mă leg, din nou. Nu am de gînd să comentez pe tema problemelor de la exploatarea minelor din Romănia, nu doar cele de exploatare a cărbunelui de pe Valea Jiului... starea lor este de-a dreptul precară în cea mai mare parte în toată țara, nu doar acolo. După ce vreme de secole întregi alții au venit să ne exploateze mineralele prețioase (aur, argint, platină) în Transilvania, cărbunele din Valea Jiului și mai recent uraniul (rușii sovietici în mina de la Ştei, județul Bihor, de exemplu), acum nu mai exploatăm mare lucru. Minele s-au închis în marea lor majoritatea, se menține doar o stare de minimă întreținere (poate fi un adevărat pericol de explozie dacă galeriile sînt inundate) și cam atît. Doar cîteva, puține din cîte am înțeles, mai sînt în funcțiune, iar condițiile de exploatare sînt foarte proaste. Dar toate astea se cunosc, s-au spus de destule ori prin mass-media în ultimii ani... tocmai de aceea nu am vrut să comentez despre ele.

Ceva mai devreme, ajungînd acasă, am aprins tembelizorul și am început să navighez un pic peste programele tv. Fiind oră fixă la unele posturi tv erau știri. Primul post care mi-a atras foarte neplăcut atenția a fost Antena 1, nu exagerez prea mult dacă spun că-s jegoși prin faptul că s-au băgat peste văduvele și orfanii celor morți insistînd cu afișarea suferințelor lor pentru o țară întreagă. Pe Realitatea tv nu am văzut prea multe camere video băgate sub botul celor în suferință pentru a ilustra cît mai bine, mai clar și mai realist tragedia umană... dar s-ar putea ca, pur și simplu, să fi scăpat momentul în care au difuzat asta.

Mi-a atras atenția pentru simplul motiv că nu voi putea fi niciodată de acord cu un asemenea comportament. Există cîteva chestii și situații care sînt pur personale, iar suferința pierderii cuiva drag ar trebui să fie păstrată la nivel personal. Mă întreb cum s-ar simți reporterii și editorii materialului difuzabil pe post s-ar simți dacă propria suferință ar fi difuzată în același mod în care o difuzează ei pe a altora... foarte probabil nu voi afla niciodată răspunsul, dar obrazul unora este prea gros pentru a-și pune asemenea întrebări iar disperarea obținerii unor puncte de rating cît mai mari le îngroașe și mai mult.