Bilbiielile si rahaturile din mass media

Azi nu am prea avut prilejul să stau pe la calculator. A trebuit să îi instalez cuiva niște chestii și n-am avut acces la rețea, cel puțin nu suficient cît să stau prea mult... pentru orice, nu doar pentru a scrie pe aici. Dar am avut prilejul să ascult radio-ul cîteva ore bune în cursul zilei.

Am avut prilejul să aflu că un contract al unui fotbalist oarecare va fi lărgit în loc de prelungit (cum ar fi fost corect), am auzit apelativul "său" (tatăl său) la adresa unei femei, în loc să fie "tatăl ei". Ar mai fi vreo două chestii de menționat, le-am observat pe una dintre Antene pe cînd aruncam o privire pe la știri, dar știrile astea sînt mult prea jegoase pentru a mai insista la adresa lor. Oricum, gramatica nu prea este la modă prin mass-media. Nu e ceva nou și nici nu e plăcut.

Dar un lucru tot trebuie să-l spun: este ceva ce-am observat aseară. A fost un moment în care am început să navighez peste posturile tv și m-am oprit un pic (nu știu dacă am stat două minute, dar a fost suficient cît să mi se facă greață) pe Antena 3 în care o șleată de... persoane stăteau să discute despre incidentul în trafic în care a fost implicat Mircea Băsescu, fratele actualul președinte al țării. Nu știu în ce măsură a fost relatată în mass media acel incident, și la drept vorbind nici nu-mi pasă prea tare, dar mi se pare de-a dreptul absurd să aduci într-un studio un grup de oameni și să-i pui să discute despre acel subiect vreme de cîteva ore (nu știu cît a durat emisiunea, nu-mi pasă, dar cu siguranță nu a fost una scurtă). Să urmărești acele aberații pentru un subiect care a devenit unul aproape curent în Romănia modernă doar pentru că unul dintre cele două personaje (adică șoferi) implicate este fratele unui președinte de nimic este doar o crimă pentru neuroni.

Şi, ca să închei cu unul dintre subiectele ultimelor săptămîni, mi-a cam ieșit pe nas rahatul de denumire adresat țiganilor (mă refer la furtul ăla de denumire, la rrom) de cînd au fost promovați peste tot din cauza alungării lor din Franța. Abia aștept să termin pagina pe care o voi pune pe țiganii.ro \"\". Ştiți de ce, nu? Pentru că apelativul de rrom adresat țiganilor este aproape o insultă pentru romăni și, mai ales, pentru că vreau să-i prezint pe țigani așa cum sînt. Dacă voi reuși sau nu rămîne de văzut.