Ce se întîmplă cînd un om se îmbolnăvește de turbare

Vrei motive să-ți vaccinezi toată familia? Începînd cu tine, continuînd cu copiii și terminînd cu membrii patrupezi ai familiei extinse. E suficient să știi limba engleză și să înțelegi efectele pe care le are pe care turbarea asupra oamenilor.

Mai ales că riscul infectării este real: e suficientă mușcătura unui animal turbat pentru a lua și tu virusul. Animalul ăla poate fi cam orice canidă (lup, cîine, vulpe) dar nici alte specii (precum liliecii) nu-s excluse. Virusul se transmite prin saliva și sîngele animalelor infectate (îl poți lua și-n cazul unei transfuzii sau transplant) și nu doar distruge corpul bolnavilor ci atacă și mintea acestora: este un virus care are o afinitate pentru celulele nervoase (adică preferă să se atașeze de acestea). Dacă după mușcătură virusul reușește să se multiplice suficient de mult pentru a ajunge la joncțiunea dintre mușchi și nervi e suficient: după aceea migrează spre creier și se instalează acolo.

Îmbolnăvirea înseamnă de obicei o moarte agonizantă în ambele situații: odată instalată infecția ea poate progresa repede sau poate stagna chiar și pentru cîțiva ani înainte de a-și face simțită prezența. Singura metodă de a evita asemenea probleme este prin vaccinare.