Ce înseamnă neuro-diversitatea

Unul din 59 de copii sînt identificați în cadrul spectrului autist și milioane de copii au fost diagnosticați cu deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) doar în SUA. Cu toate acestea, psihologul Devon MacEachron consideră că este acordată prea puțină atenție oamenilor cablați neurologic diferit față de ”normalitatea”.

Autismul și deficitul de atenție sînt considerate disfuncții, dezordini și dizabilități mentale conform modelului medical modern. Cînd majoritatea oamenilor se gîndesc la diversitate iau în calcul elemente precum rasa (culoarea pielii, a părului, eetc) sau orientarea sexuală și mai puțin neurodivesitatea.

Neurodiversitatea este conceptul prin care diferențele neuronale dintre oameni ar trebui să fie recunoscute și respectate ca atare. Este considerat ca parte a geneticii umane și a evoluției noastre ca specie: doctorul MacEachron consideră că genele autismului și ADHD nu ar fi erori ci mai degrabă rezultatele variațiilor în genomul uman, ceva care avansat și continuă să avanseze în cadrul societății.

Va fi greu de acceptat așa ceva, oamenii nu prea au tendința de a fi toleranți cu ceea ce nu cunosc și (probabil) îi deranjează.