Cum se ard caloriile

Caloriile sînt o unitate de măsură de energiei termice (e nevoie de o calorie pentru a încălzi un gram apă aflată la presiune normal cu un grad, de la 14,5 la 15,5 °C) și sînt folosite de obicei pentru calcula energia obținută din alimentele consumate.

Iar mîncarea are destulă energie, cu condiția să-i oferi suficient oxigen pentru a o arde bine. Însă condițiile din cel mai lung tub din organismul uman (tubul digestiv se derulează neîntrerupt între gură și anus) sînt nițel diferite, și e nevoie de procese chimice avansate pentru a extrage din alimente suficiente calorii pentru a-ți menține neîntreruptă funcționarea organismului. Pentru asta doar intestinul subțire are cîțiva metri lungime (vreo 6, de obicei) și este cea mai importantă parte în procesarea mîncării după ce dinții și stomaculau dezintegrat-o suficient de mult.

Tu cîte calorii introduci în stomac în fiecare zi? Le lași să se depoziteze sub forma grăsimii sau le consumi făcînd sport?