Evoluția formelor peștilor

Să pui pe masă un pește gătit poate fi o adevărată plăcere (în funcție de gusturi, evident) atîta vreme cît nu ești cel sau cea responsabilă cu scoaterea solzilor și tăierea aripioarelor - o acțiune pe care mulți ar evita-o dacă au de ales.

Însă ele au un rolul lor bine definit: există mai mult de 33 de mii de specii de pești de apă dulce și sărată care au forme și caracteristici diferite, toate adaptate mediului înconjurător.

În mările tropicale peștii zburători ies din apă și parcurg pînă la 200 de metri prin aer înainte de a reveni în mediul lor natural și submarin. Alți pești pot înota cu viteze de pînă la 110 km pe oră doar pentru a se opri aproape imediat atunci cînd e cazul.

Cea mai mare parte a peștilor (vreo 85%) au o formă ușor de recunoscut odată ce i-ai văzut în acțiune (în vreun acvariu sau vreo emisiune de profil): au un corp lung corp alungi și alunecos, aripioare și coadă. O formă adoptată și de cele cîteva speci de mamifere (precum delfinii și balenele) care s-au reîntors în mediul marin după ce au evoluat pe uscat.

Forma peștelui îți spune cîteva lucruri despre mediul în care a evoluat specia, iar Lauren Sallan explică asta în animația produsă de Aeon Production.