Organisme care pot elimina deșeurile toxice

Ne-am tot străduit (ca specie) să poluăm planeta asta de vreo... cîteva sute de ani încoace și încă mai este loc de poluare. Nu e suficient că era industrializării a început să arunce fumul cărbunilor arși acum vreo două secole și ceva, în ultimele decenii am adăugat în atmosferă o sumedenie de alte gaze, plastic, deșeuri radioactive și alte chestii care s-au dovedit toxice (dăunătoare) pentru o sumedenie de ființe vii.

Partea bună este că există cîteva specii de animale, plante, ciuperci și microbi care pot da o mînă de ajutor în curățarea zonelor contaminate. O parte fac asta pentru că au tot evoluat (cu sau fără intervenția umană), iar toxinele se aseamănă suficient de bine cu hrana lor obișnuită, altele au nevoie de tehnologie pentru a-și face treaba.

Partea proastă e că toată chestia asta nu e decît un moment oarecare dintr-o cursă între distrugere (ca efect secundar al acțiunilor umane) și încercarea de a păstra intactă lumea în care trăim. Nu există un cîștigător final în toată chestia asta, există doar altă eră în care oamenii sînt doar o variabilă dintr-un complex progam al vieții.