Ai herpes. Știi cui poți să mulțumești?

Despre tipurile 1 și 2 de virus herpes simplex (HSV 1 și 2) se știe că sînt cele mai apropiate specii de virus, dar sînt considerate entități distincte și sînt responsabile de o varietate largă de afecțiuni (de la infecții cutaneo-mucoase pînă la infecții SNC și infecții ocazionale ale organelor viscerale, unele cu potențial letal). HSV-1 este asociat mai ales cu infecțiile oculare și orale în timp ce HSV-2 produce leziuni genitale.

Foarte mulți oameni au sau au fost expuși la HSV-2, dar se mai știe că specia umană n-a avut mereu herpes genital. Strămoșii noștri îndepărtați că l-au întîlnit acum vreun milion sau două de ani la o altă specie de primate cu care împărțea o zonă (locuiau undeva în apropiere) și, din spirit de colegialitate, l-au luat și ei. Nu se știe exact cum, doar că a avut loc un transfer de fluide - un proces necesar pentru ca virusul să treacă de la o specie la alta. Se presupune că asta s-a întîmplat cînd strămoșii noștru au mîncat carne neprocesată termic (fiartă sau friptă) sau cînd au făcut sex cu primate infectate.

Iar după aceea el s-a transmis de la mamă la copil sau prin contact direct (și schimb suplimentar de fluide). E un pic prea tîrziu să le mulțumești strămoșilor îndepărtați pentru infecția de acum, dar măcar poți să ai grijă să nu-i infectezi pe cei din jurul tău.