Curățarea pomilor

Din ce-am văzut în ultimii ani, cel puțin prin Oradea, cel mai mare dușman al pomilor este omul:

  • e singura creatură care se apucă să taie crengile (așa zisa toaletare) fără nici un discernămînt, curățînd planta pînă obțîn un trunchi golaș.
  • tot fără discernămînt se taie pomi sănătoși sau se bagă camioanele în spațiul verde, fără să intereseze pe nimeni dacă distruge ceva. Tot fără discernămînt s-au făcut săpături prin oraș (în ultimii cîțiva ani orașul a fost ciuruit în mod repetat), se sapă în jurul pomilor distrugînd rădăcinile, iar cei care se usucă sau se prăbușesc din cauza vîntului sînt folosiți ca lemne de foc.
  • nu în puține situații cei care cosesc iarba în timpul verii se apropie suficient de mult de trunchiurile copacilor proaspăt plantați cît să taie și din coajă (la un moment dat, acum vreo 3 ani, cineva le-a atras atenția de răul pe care-l fac plentelor și i-a întrebat de ce fac asta, iar răspunsul ar fi fost ”las' că plantează primăria alții).
  • acum aproape un an jumate, adică acum două toamne, am plantat cîțiva tei în curtea dintre blocuri, s-au prins, și deja s-a găsit cineva să rupă unul dintre ei, lăsînd în urmă un băț de vreun metru, doar ”pentru că poate” (o atitudine cam prea des întîlnită).

Indiferent de orașul din care faci parte, dacă ai de gînd să întreții spațiul verde din jurul tău, informează-te mai întîi. Chestii de genul înregistrării alăturate sînt elementare și reprezintă un început bun - important e să și continui înainte de a trece la treabă.