Cum se formează speciile

Cum ar fi ca veganii să formeze în timp o specie distinctă de oameni incapabili să digere carne? Ce-ai zice dacă religioșii ar forma peste cîteva secole o specie de oameni ceva mai docilă și mai ușor de controlat decît restul? Cum te-ai simți dacă te-ai lua la întrecere cu sportivii de performanță ai mileniului viitor și să nu ai nici o șansă să îi întreci, oricare ar fi sportul respectiv?

S-ar putea să nu-ți placă măcar o parte din ideile astea, dar modurile în care o specie de ființe vii se transformă în două sau mai multe specii diferite permit schimbarea oamenilor în funcție de stilul de viață ales.

Dacă crezi că speciile noi apar din cauza unei bariere fizice imposibil de trecut (canionul unui rîu, o mare nou sau lava unui vulcan) nu te-ai înșela prea tare: distanța și lipsa schimburilor genetice între membrii unei specii pot duce la apariția unor exemplare suficient de diferite genetic pentru a fi incapabile să se împerecheze.

Însă nu e singura metodă de apariție a unei specii noi: uneori introducerea în alimentație a unor mîncăruri noi duce la modificări genetice, fără ca cele două grupuri (despărțite în funcție de alimentele preferate) să înceteze să coexiste în același spațiu.