Oamenii au fost contemporani cu dinozaurii?

Răspunsul este da și nu, dar (probabil) nu chiar așa cum te așteptai. Dinozaurii ale căror fosile au tot fost găsite și studiate în ultimele două secole (ăia care-i vezi prin filme de genul Jurassic Park) au dispărut demult. Versiunea oficială este că un cataclism provocat de un prăbușirea unui meteorit i-a omorît în masă acum aproximativ 65 de milioane de ani, dar am citit acum cîteva luni un articol care spunea că oricum numărul lor era în scădere de ceva vreme, iar meteoritul a dat doar lovitura finală. S-ar putea să nu aflăm prea curînd (sau vreodată) cum s-au derulat cu exactitate lucrurile în perioada aia, dar putem spune că siguranță că cea mai mare parte a dinozaurilor au dispărut acum cîteva milioane de ani.

În vremea aceea strămoșii umanității erau de dimensiuni reduse (sau, cel puțin, mult mai reduse decît oamenii de acum). Cei care au supraviețuit s-au adaptat și s-au transformat în toată această perioadă pînă la formele pe care le observăm acum în jurul nostru (ar mai putea fi menționate o mulțime de specii dispărute între timp, dar hai să zicem că pentru moment ele nu contează).

Singura categorie de dinozauri care a supraviețuit cataclismului este cea care se hrănea cu semințe - singura sursă de hrană care se găsea încă din abundență după ce verdeața a dispărut, iar carnea a devenit din ce în ce mai rară. De-a lungul ultimelor milenii s-au adaptat și s-au transformat la rîndul lor și au dat naștere speciilor de păsări pe care le vedem în jurul nostru. Nu le mai spunem dinozauri (chiar dacă unii dintre noi le consumăm carnea cu plăcere), dar fac parte din aceeași familie. Tocmai de aceea răspunsul este ”da, oamenii au fost și sînt contemporani cu urmașii dinozaurilor”.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează