Ierbivori, carnivori, omnivori

Azi am avut șansa să interacționez cu o rasă aparte de cretini. Exact, cretini. Din ăia care mănîncă doar frunze, semințe, fructe și legume și pretind că nu-s carnivori pe motiv că nu le place carnea și că le face rău.

Copii, haideți să lămurim o chestie elementară:

  • ierbivorele mănîncă doar iarbă, fructe, frunze. Mănîncă cam tot ce e verde și pot digera. S-ar putea ca nu toți să fie capabili să digere iarba (pe motiv de prea multe) sau să nu mănînce anumite plante pe motiv de toxine și otrăvuri, dar în rest consumă cu plăcere orice pot smulge de pe jos sau culege din arbori.
  • carnivorele mănîncă doar carne. De preferabil ierbivorele de mai sus, dar nu numai: mănîncă tot ce mișcă pe propriile picioare, se tîrîie la suprafața Terrei, zboară ori înoată prin apele planetei.
  • omnivorii mănîncă tot ce prind. Adică le fac concurență atît ierbivorelor (pentru fructe, frunze și semințe), dar și carnivorelor pentru carnea pe care o pun pe masă.

Oamenii sînt omnivori. Poți supraviețui o perioadă oarecare de timp (o săptămînă, o lună sau un an) doar cu carne? Da, poți, dar pe termen lung consumul exclusiv de carne îți poate face rău (și aici răul ala depinde de cîțiva factori de mediu și genetici).

Poți supraviețui o perioadă oarecare de timp (o săptămînă, o lună sau un an) doar cu frunze, fructe și semințe? Da, poți, dar pe termen lung consumul exclusiv de verdețuri îți poate face rău (și aici răul ala depinde de cîțiva factori de mediu și genetici).

Tocmai de aceea trebuie să le combini (carnea, lactatele, verdețurile și semințele) și să ai o dietă cît mai diversificată. Dacă tu preferi să mănînci doar verdeață (fie că ești vegetarian sau de-a dreptul vegan) și doar ocazional (atunci cînd este cazul) carne nu te face mai puțin omnivor decît restul speciei umane. Te poate face (eventual) mai prost pentru că creierul nu va avea atît de multe calorii, mai ușor influențabil și manipulabil (și aici răul ala depinde de cîțiva factori de mediu și genetici).