A fost o vreme, acum vreo 3 miliarde de ani, cînd Terra o planetă a bacteriilor și altor microorganisme. Genul de creaturi care supraviețuiau mai ales în lumea subacvatică, consumînd resursele pe care le aveau la dispoziție în mediul înconjurător, adică în apa oceanelor și (probabil, unele microorganisme) în atmosfera otrăvitoare pentru ființele care trăiesc acum la suprafața planetei. Din cîte se știe pînă acum una dintre bacteriile din vechime a avut un rol foarte important în evoluția ființelor vii de pe Terra: a dobîndit capacitatea de a obține energie din radiația luminoasă receptată de la soare.

Procesul poartă numele de fotosinteză, iar microorganismul poartă numele de cianobacterie. Urmașele bacteriilor de acum cîteva miliarde de ani se găsesc și acum în mările și oceanele planetei, decompunînd dioxidul de carbon și producînd în continuare oxigen. Însă evoluția le-a transformat și în altceva: o parte din cianobacterii au devenit... plante. Nu însă înainte de a schimba treptat atmosfera planetei, de-a lungul cîtorva milioane de ani, prin introducerea unei cantități tot mai mari a oxigenului - suficient de mult pentru a declanșa o extincție în masă și a schimba complet peisajul de la suprafață.

Informații suplimentare găsești în animația creată de Augenblick Studios pe baza unei lecții de Anusuya Willis.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

User Rating: / 1
PoorBest  
Importanța bacteriilor și microorganismelor - Dan-Marius Sabău - Lumea vie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.