Ideea de curatire a Romaniei de gunoaie

O reclamă de la radio m-a dus pe o pagină web a cărei conținut și idee sînt foarte mult pe placul meu. Pagina în cauză este Let's do it Romania și dorește organizarea oamenilor pentru a curăța Romănia de gunoaie.

Ideea lor, așa cum este prezentată pe pagină arată așa cum apare mai jos. O reproduc aici pentru este o idee pr ea bună pentru a nu fi auzită de cît mai mulți:

Doar pentru că te muți cu 2 metri mai departe de o grămadă de gunoi cănd ieși la picnic, asta nu înseamnă că mizeria nu mai e acolo. Doar pentru că alegi să te uiți în altă parte, asta nu înseamnă că în apele răului care îți alimentează orașul cu apă potabilă nu plutesc zeci de mii de PET-uri și pungi. Doar pentru că nu fotografiezi și munții de gunoaie cănd pleci în vacanță, asta nu înseamnă că ei nu erau acolo.

Ce-ar fi să schimbăm foaia? Ce-ar fi să ne notăm în calendar o dată importantă pentru fiecare dintre noi: aceea în care sute de mii de romăni au spus ”Stop!” și și-au curățat țara de PET-uri, pungi și hărtii lăsate de alții, purtate de vănt și apă în cele mai frumoase locuri din Romănia? Nu ne permitem să ne cumpărăm o țară mai curată, și nici nu am avea cum, dar putem să o curățăm noi! într-o singură zi s-o curățăm pe toată! Să ne măndrim din ziua următoare că avem o țară curată, că am scris istorie, că am acționat împreună măcar pentru o zi!

Copiii tăi te vor întreba dacă ai fost și tu unul dintre voluntarii „Let’s Do It, Romania!”. O să-i spui că da, că ai fost și tu unul dintre cei care au schimbat într-o singură zi felul în care arată o țară, sau că era ceva interesant la TV și ai stat acasă? Nu rata șansa de a-ți schimba țara!


Prin acest proiect ne propunem curățarea mormanelor de gunoi din arealele naturale ale țării, într-o singură zi. Mormanele de gunoi pe care le vom identifica și curăța în cadrul acestei campanii sunt gunoaiele aruncate de către cetățeni (fie ei localnici sau turiști) în areale naturale. în mormanele de gunoi nu se includ zonele în care au fost transportate deșeuri cu utilaje și depozitate sistematic (acestea fiind gropi de gunoi ilegale). Arealele naturale curățate pot fi atăt pe uscat, căt și pe apă.