Dialog sanatate mintala

Nu, nu am probleme cu sănătatea mintală... cred. :D Dar nu se știe niciodată ce mi-ar descoperi psihiatru sau un psiholog la o analiză mai atentă, mai ales că nu există nici o persoană căreia să nu-i „fileze un bec”. La mulți este un „bec” cam orb și trece neobservat, la unii „becul” ăla este un adevărat far și ei ies în evidență în mulțime.

Motivul acestei note este simplu, dar are legătură cu faptul că mă interesează de mult timp psihologia. Pe vremuri, cînd eram elev, am avut de ales între psihologie și programare... pînă la urmă am ales programarea, dar cele două nu sînt chiar atît de diferite... însă asta e o altă poveste. Ce mă interesează să menționez este că azi dimineață ascultam un post de radio și s-a pomenit despre o pagină web care tratează problemele bolilor mintale. în mod evident curios, am accesat-o. Adresa este http://www.dialogsanatatemintala.ro/. Așa cum scrie și acolo: „Am început totul dintr-o mare dorință: aceea de a fi mai aproape de cei care suferă și asta într-o formă permanentă. Apoi ne-am găndit să creăm un spațiu în care să putem dialoga, astfel ne-am dat seama că noi, profesioniștii care am inițiat acest proiect, vom putea răspunde și mai bine celor în nevoie și în același timp vom putea facilita schimburi directe între beneficiari.”

Adică se dorește de a înlesni dialogul dintre pacienți și medici. Pentru început și-au îndreptat atenția către trei tipuri de boli: sindromul depresiv major, tulburarea bipolară și schizofrenia. E foarte dificil să faci o autodiagnoză la aceste boli, chiar imposibil s-ar putea spune, dar cei care se interesează despre ele pot găsi unele semne care să-i convingă să ceară ajutor de specialitate (pentru ei sau pentru alții).

Nu știu în ce măsură vă interesează psihologia/psihiatria, dar este un loc bun pentru a începe să căutați mai multe informații.