Cum s-au schimbat olimpicii în ultimele 9 decenii

Mîine va începe a XXII-a ediție a jocurilor olimpice de iarnă în orașul Soci, Rusia. Ele se vor termina în 23 februarie, peste două săptămîni, timp în care vor avea loc 98 de probe sportive în cadrul a 15 sporturi (o parte dintre ele avînd loc stațiune Krasnaia Poliana). Cei care vor avea răbdare și interes să urmărească pînă la capăt t oate aceste detalii ale evenimentului sportiv de iarnă a lui 2014 nu vor avea cum să nu observe caracteristicile fizice ale sportivilor. Chiar dacă anumite aspecte, precum înălțimea, vor fi greu de estimat cu exactitate (în lipsa eventualelor informații furnizate de către televiziuni), aspectul fizic general al alteților dintr-o anume competiție se încadrează într-o singură categorie: nu veți vedea schiori grași sau prea masivi, nici patinatori foarte înalți.

Modul în care atleții participanți la olimpiade s-a schimbat de-a lungul ultimilor 90 de ani poate fi neașteptat pentru unii, dar nu este tocmai neobișnuit. în 1924 olimpicii se încadrau în medie: nici prea grași, nici prea slabi, nici prea înalți și nici prea scunzi. Probabil nu ieșeau cu nimic în evidență în mulțime, atîta vreme cît nu-și purtau cu ei ustensilele sportului și nici nu erau prea mult sub lumina reflectoarelor. Acum, însă, atleții participanți la olimpiade sînt oameni specializați sau supraspecializați din punct de vedere fizic pentru a se încadra într-un loc fruntaș în ramura lor sportivă. Animația de mai sus vă oferă cîteva detalii în acest sens.

Iar dacă vă interesează cîteva chestii interesante despre olimpiadele ultimelor 9 decenii, despre atleți și medaliile pe care le primesc (sper că nu credeți că-s din aur) urmăriți animația alăturată.