istorie

Povestea lui Robert Goddard, părintele rachetelor moderne

Doctorul Robert Hutchings Goddard (1882-1945) este considerat părintele propulsiei rachetelor moderne: un fizician de geniu care a construit și a testat cu succes prima rachetă ce folosea carburant lichid. În anul 1926, în Auburn, Massachusetts, SUA.

Machiavelic

Niccolò di Bernardo dei Machiavelli (1469-1527) a fost un diplomat, politician, istoric, filozof, umanist, scriitor și poet italian în perioada renascentistă, a scris mai multe opere avînd teme diferite (inclusiv Arta războiului), dar ceea ce l-a făcut cunoscut a fost un eseu politic denumit Principele.

Cum s-a auzit Jos Ceauşescu! la repetiţiile paradei din 1985

Am prins cîteva dintre paradele alea, am și participat la vreo două (deși nu mai țin minte foarte multe detalii de la ele).

Povestea construirii Lăstunului

Probabil că nu m-ar fi interesat prea tare povestea asta dacă n-aș fi prins perioada comunistă, în care Daciile și chiar Lăstunii erau pe șoselele țării. Iar Ceaușescu era la TV, dar asta este o altă poveste.

Evoluția dansului din 1920 pînă în anii 2000

Chiar dacă nu ești un dansator pasionat înregistrarea asta nu are cum să te lase indiferent: sînt prezentate stiluri de dans precum Lindy Hop, Charleston, Tap, Rock n Roll, Swing, Disco, Breakdance, Hip Hop și stilurile virale din ultimii ani.

Misiunea roboțelului Opportunity de la NASA a ajuns la final

Prin 2004 americanii se așteptau ca roboțelul trimis de NASA pe Marte să funcționeze vreme de 90 de zile locale (zile marțiene) și să se deplaseze cam 1000 de metri.

Băuturile dn perioada comunistă

Dacă tot am luat-o nițel pe panta lunecoasă a amintirilor, mai ții minte ce se consuma în perioada comunistă? N-au trecut decît 29 de ani de-atunci, dar s-ar putea să-ți mai aduci aminte de atmosfera acelor vremuri.

România Mare, Primul Centenar: graniţa cu Ungaria

Unul dintre multele episoade (al 86-lea) al serialului 5 minute de istorie difuzat de TVR pe Youtube. Este dedicat momentelor care au dus la stabilirea frontierei cu Ungaria și e prezentat de Adrian Cioroianu.

100 de ani de invidie la români

Zilele astea aniversăm centenarul, 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România. Nu este o aniversare tocmai reușită, ținînd cont de mizeriile (și mizerabilii) din parlament și guvern, dar nici nu este o excepție: ultima sută de ani a fost pigmentată reacțiile oamenilor politici / personalităților publice românești.

Oameni care au schimbat lumea: Traian Vuia

Îs curios, iar întrebarea e retorică (pentru că-mi place să cred că da, în ciuda mizeriilor din jur), dacă mai există în zilele noastre români care pot schimba lumea.

Începutul progamului spațial Apollo

În timpul celui de-al doilea război mondial cercetătorii germani au creat prima rachetă capabilă să ajungă în spațiul cosmic, lucru ce a devenit catalistu călătoriei umanității în necunoscut.

Povești despre regele Arthur

Unele filme și seriale despre regele Arthur, sabia Excalibur, Merlin și restul personajelor familiare îi portretizează pe cavaleri cu armuri medievale, produse cam pe la jumătatea mileniului II al erei creștine.

Istoria dinastiei rusești Romanov

Un pic de istorie nu strică niciodată, mai ales că unele tendințe țariste n-au dispărut niciodată din Rusia. Se fac simțite chiar și acum.

Brînză veche de 3 milenii

Un grup de cercetători a descoperit o bucată măricică de brînză antică în mormîntului unui primar din Egiptul antic.

NASA la a șaizecea aniversare

Decretul de înființare a NASA a fost adoptat de congresul american în 16 iulie 1958 și a fost semnat de președintele Einsenhower în 29 iulie același an.

Primele misiuni științifice în Antarctica

Antarctica este (sau ar trebui să fie) teren neutru, în afara influenței statelor de pe glob. Adică sînt interzice activități militare și testele de armament - inclusiv cel nuclear, nici națiune nu e suverană acolo, etc (tratatul a fost semnat în anul 1959).

Dacia, luxul epocii de aur

Mie episodul ăsta din seria Adevăruri despre trecut de la TVR1 îmi aduce aminte de primele mașini pe care le-am condus, niște Dacii. De ele mă leagă o anume nostalgie, mai ales că pe vremea în care am crescut foarte rar vedea altceva decît marca românească pe străzi. Dacă avea noroc să le vezi.

Sfîrșitul unei stații spațiale

Zilele astea vom asista la sfîrșitul prototipului chinezesc de stație spațială pe măsură ce va reintra în atmosferă doar pentru a arde, a se dezintegra și a se prăbuși pe Terra.

Femeile gladiator ale antichității

În al doilea secol Ardala, o războinică celtă, a fost luată prinzonieră și aruncată într-una din temnițele întunecate din Roma pînă cînd stăpînii ei au decis ce să facă cu ea.

Declinul civilizației occidentale. Noi încotro?

Istoricul Neagu Djuvara a murit în cursul zilei de azi, 25 ianuarie 2018, la spital. Avea 101 ani, dintre care 45 de ani petrecuți în exil. S-a întors în țară după 1989, avea deja 70 de ani, și a devenit cunoscut în ultimul sfert de secol.

Subcategorii

istorie - Oradea-Baile Felix

istorie - legende-povesti

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri, aplicații pentru dispozitivele mobile și aplicații online.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.