Cică lumea pleacă de pe Facebook

După scandalul Cambridge Analytica și Facebook nu e deloc surprinzător că șobolnii încep să părăsească corabia: mulți au știu la un nivel sau altul a conștiinței că datele lor personale sînt vulnerabile și n-au făcut prea mult ca să-și schimbe obiceiurile în timp ce altora pur și simplu nu le pasă. Toți au preferat să rămînă pe Facebook pînă au avut confirmarea ”trădării” și s-au ofticat.

Mai devreme sau mai tîrziu FB-ul va fi înlocuit cu o altă rețea socială populară. N-am idee cît va trece pînă atunci, poate se va întîmpla anul ăsta, anul viitor sau de-abia peste un deceniu. Oricare va fi rețeaua aia, proprietarii ei o vor lansa cu lecția deja învățată - vor învăța din problemele și eșecul Hi5, Facebook și a tuturor rețetelor sociale de pînă acum. Și cineva va încerca, de fiecare dată, să manipuleze oamenii pe baza informațiilor pe care le strînge prin internet.

N-ai cum să scapi de așa ceva. Dar dacă vei considera internetul ca un rău necesar, cu ajutorul căruia te informezi, discuți cu prietenii sau pui lumea la cale, s-ar putea ca manipularea să te afecteze ceva mai puțin.