Alegerile din Grecia si viitorul Europei

Chiar dacă multe dintre comentariile vehiculate prin mass-media romănească (cel puțin cele pe care le-am auzit eu) pe marginea efectelor pe care le-ar avea ieșirea Greciei din spațiul euro mi se par foarte exagerate, nu cred că este o problemă care trebuie evitată. N-am de gînd să reiau subiectul aici, cu siguranță există suficienți analiști (din ăia serioși, nu c ei chemați de către posturile de tembeliziune să discute aiurea) care au abordat problema din toate părțile și au scris despre ea prin alte părți. Dacă vă interesează n-aveți decît să-l căutați.

Dar am fost atent (în măsura în care mi-a permis timpul) la alegerile de ieri din Grecia: grecii și-au ales parlamentul a doua oară într-o lună și jumătate. Din ce s-a spus pe rețea în urma numărării a 99,84% din voturi Partidul Noua Democrație s-a ales cu 29.66% (129 locuri în parlament) dintre voturi, SYRIZA cu 26,89% (71 locuri în parlament) și PASOK cu 12.28% (33 locuri în parlament). Aparent, dacă ar fi să mă iau după ele, Grecia va beneficia de ajutorul european și va rămîne în zona euro. Cît de bine sau de rău va fi rămîne de văzut... mai ales că Syriza se opune Partidului Noua Democrație și programului european.

Cine urmează? Spania? Italia? Sau poate țări ceva mai apropiate, precum Ungaria? Despre Romănia prefer să nu comentez, noi sîntem mereu crizați...

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează