Un motiv în plus să interzici armele de foc

Armele nu-s neaparat ceva rău, nici măcar cele de foc, cu condiția să ai disciplina necesară pentru a ști să le folosești. Nu mă refer doar la disciplina utilizării lor cu acuratețe (necesară în multe situații), ci la a ști cînd e bine să le folosești și cînd se recomandă să nu te atingi de ele.

Purtarea unei arme îi poate descuraja pe unii să abuzeze de tine (ăia care obișnuiesc să abuzeze se bazează pe faptul că nu există o reacție fermă care să-i oprească), dar poate de asemenea duce la o escaladare mult mai rapidă a violenței, mai ales atunci cînd e implicată o persoană cu probleme psihice (sau instabilă psihic). Iar ușurința cu care obțin unii arme (se estimează că civilii din SUA dețin între 270 de milioane și 310 milioane arme de foc și între 35% și 42% dintre cămine au măcar o armă) implică o mulțime de riscuri. Dacă toată lumea ar primi arme foarte reacțiile multora s-ar încadra într-un proverb vechi românesc: atunci cînd ai în mînă un ciocan toate ți se pare cuie.

Atacul din Los Angeles de acum cîteva ore (era cam ora 23 la ei, deja dimineață la noi) e doar un motiv în plus de a interzice folosirii armelor (de foc): un singur individ a omorît 50 de oameni și a rănit cel puțin 200. Conform cifrelor anunțate pînă acum, pentru că numărul morților s-ar putea să crească.