Ce-au fumat politicienii maghiari?

Hai să zicem că mă așteptam ca Traian Băsescu să sară calul (aviz necunoscătorilor: adică să exagereze la greu) după ce ministrul de externe le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la festivităţile organizate de 1 decembrie - chiar dacă avea cel puțin parțial dreptate, exagerare face parte din stilul lui caracteristic cu care ne-am obișnuit deja. Dar, totuși, ce-au fumat (cu siguranță n-a fost tutun sau vreunul dintre drogurile legale) politicienii maghiari de-au început să-i țină isonul și să spună lucruri tîmpite?

Îs curios pentru că vreau să evit așa ceva: atunci cînd îți pierzi orice urmă de rațiune și dai liber orgoliilor s-ar putea să ți se întîmple chestii nasoale, chiar dacă erai bine intenționat în acțiunile tale.

Totuși, există o soluție: cea mai bună în cazul politicienilor ce fac declarații din astea este să-i strîngem pe toți într-o încăpere goală (mobilierul poate fi demontat și folosit ca arme), s-o baricadăm bine și să-i lăsam acolo cîteva zile, pînă-și rezolvă toate disputele și ies prieteni.

Un vicepremier de la Budapesta, de exemplu, a spus răspicat că Ungaria ar fi trebuit să dea cu pumnul în masă mult mai devreme în relaţia cu România.

„Dacă e să ne punem întrebarea dacă diplomaţia ungară are vreo responsabilitate în deteriorarea relaţiilor româno-ungare, trebuie să spun cu conştiinţa curată că nu are. Întodeauna am fost îngăduitori cu românii şi niciodată nu am exacerbat lucrurile. Dar acum am ajuns să fim puşi la zid.

Eu cred că dacă ar fi să reproşăm ceva diplomaţiei ungare din orice punct de vedere, atunci ar fi că nu am dat cu pumnul în masă mai devreme”, a spus Zsolt Semjen, vicepremier ungar.

„Prin proceduri mascate în justiţie, au loc acte explicit antimaghiare, liderii maghiarilor sunt supuşi atacurilor, persoane care se bucură de respect în comunitatea respectivă şi care sunt urmaţi de maghiarii locali”, a adăugat el.

„Considerăm că relaţiile româno-ungare au evoluat foarte nefavorabil în ultima perioadă, putem numi proaste aceste relaţii. Practic, din 2012 nici condiţiile dialogului la cel mai înalt nivel nu au fost asigurate. Este nevoie neapărat de schimbare în această situaţie”, a spus, la rândul său, Zsolt Nemeth, şeful comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe.

Sursa citatului este aici.