Jocul politic s-a schimbat în Statele Unite

Mi-e greu să cred că Donald Trump este pur și simplu prost / tîmpit / nebun (sau de ce-o fi suferind o persoană care crede cu adevărat ce spune gigelul ce candidează pentru președinția SUA). Dacă ar fost așa ar fi fost eliminat demult din viața socială și politică sau chiar internat într-o instituție de profil, cu prea puțin sînge în medicamentele din vasele de sînge, într-o încăpere bine capitonată. S-ar putea să sufere el de ceva, dar nu chiar atît de grav încît să creadă tîmpeniile pe care le spune.

Discursul lui din ultimele luni pare mai degrabă o atitudine special creată pentru a profita de lipsurile democrației nord-americane. Pentru că da, orice democrație are lipsuri, iar cel mai grave dintre ele sînt lipsa accesului la educație, sănătate, o viață bună - cei mai nemulțumiți oameni sînt cei bolnavi și săraci, iar dacă-s și inculți (ca să nu le spun de-a dreptul proști) devin masa perfectă de manevră a celor ce caută să profite de ei. Iar Donald acționează exact pentru a profita de prostia și nemulțumirilor americanilor - iar asta ar putea să-l propulseze pe postul dorit, oricît de periculos este considerat acest lucru acum. Și da, este un adevărat pericol: chiar dacă nu e bolnav psihic, un om capabil să spună și să facă orice pentru a cîștiga s-ar putea să nu fie potrivit ca președinte al unei țări ce deține arme nucleare. (chiar și așa, dacă aș fi parior aș paria că Trump va ajunge președinte, dar asta-i altă poveste)

Oricum, indiferent dacă va ajunge sau nu președinte, jocul politic nord-american s-a schimbat odată cu candidatura lui Donald Trump: gigelul nu face decît să arate adevărata față a americanilor. Nu, nu este vorba de el, ci de cei care-l susțin. Indiferent cineva va cîștiga, la următoarele alegeri (dacă și cînd vor avea loc) candidaților le va fi greu sau chiar imposibil să revină la campaniile politice de dinaintea lui 2016 - vor fi obligați să se raporteze la circul jalnic de acum. Practic, gigeii geniali din spatele lui Trump (mi-e greu să cred că a produs singur textele și atitudinea pentru întreaga campanie) au spart niște bariere, au făcut praf niște cutume încetățenite în privința comportamentului într-o campanie electorală, și astfel au schimbat jocul politic pentru următoarele decenii în Statele unite.