Cum poți urmări ce se întîmplă în atmosfera terestră, alcătuind modele și făcînd vizibile procese fizice altfel invizibile? Simplu: urmărind ce este purtat de vînt într-o direcție sau alta.

Adică erosolii, acele particulele de nisip, săruri marine și fum dintr-un anume volum de gaz (în cazul de față întreaga atmosferă).

Iar cei de la NASA Goddard au folosit sateliții NASA și modele matematice pentru a produce o simulare ce le permite oamenilor de știință să studieze procesele ce au loc deasupra capetelor noastre și în jurul nostru. Urmărind sărurile marine evaporate din ocean poți vedea furtunile din sezon uraganelor în anul 2017. În același timp focurile din nord-vestul oceanului Pacific au aruncat în aer nori imenși de fum, iar acestea au fost transportate pe distanțe lungi: la începutul lunii septembrie poți vedea o linie de fum începînd din Oregon și Washington pînă în marile cîmpii americane, la sud, dar și pînă în Anglia. Praful din Sahara a fost cules de furtuni și transportat din Africa pînă în cele două Americi (de Nord și de Sud).

Progresul sistemelor de calcul le-a permis cercetătorilor să includă mai multe detalii ale acestor procese fizice în interiorul simulărilor ce urmăresc interacțiunea aerosolilor cu furtunilor.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

User Rating: / 1
PoorBest  
Simularea uraganelor și aerosolilor din 2017 - Dan-Marius Sabău - imagini: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.