Simularea uraganelor și aerosolilor din 2017

Cum poți urmări ce se întîmplă în atmosfera terestră, alcătuind modele și făcînd vizibile procese fizice altfel invizibile? Simplu: urmărind ce este purtat de vînt într-o direcție sau alta.

Adică erosolii, acele particulele de nisip, săruri marine și fum dintr-un anume volum de gaz (în cazul de față întreaga atmosferă).

Iar cei de la NASA Goddard au folosit sateliții NASA și modele matematice pentru a produce o simulare ce le permite oamenilor de știință să studieze procesele ce au loc deasupra capetelor noastre și în jurul nostru. Urmărind sărurile marine evaporate din ocean poți vedea furtunile din sezon uraganelor în anul 2017. În același timp focurile din nord-vestul oceanului Pacific au aruncat în aer nori imenși de fum, iar acestea au fost transportate pe distanțe lungi: la începutul lunii septembrie poți vedea o linie de fum începînd din Oregon și Washington pînă în marile cîmpii americane, la sud, dar și pînă în Anglia. Praful din Sahara a fost cules de furtuni și transportat din Africa pînă în cele două Americi (de Nord și de Sud).

Progresul sistemelor de calcul le-a permis cercetătorilor să includă mai multe detalii ale acestor procese fizice în interiorul simulărilor ce urmăresc interacțiunea aerosolilor cu furtunilor.