Înregistrarea e destul de veche: în 6 noiembrie 2015 UP Aerospace Inc. a lansat o rachetă SL-10 de 6 metri pînă pe orbită, la marginea spațiului cosmic. Misiunea era de a lansa capsula Maraia pentru testarea aerodinamicii și stabilității încărcăturii la reintrarea în atmosferă. Racheta a ajuns la o altitudine de 120.700 de metri cu o viteză maximă de Mach 5 (6115 km / oră).
imagini
În timp ce românii își sărbătoresc centenarul inaugurînd o clădire neterminată cu rang de catedrală, polonezii își sărbătoresc centenarul participînd la misiunea marțiană InSight a NASA: aseară sonda a aterizat cu succes pe suprafața planetei Marte iar evenimentul a fost transmis în direct pe YouTube.
În ultimele cîteva zile n-am prea fost activ aici pe motiv de a doua ediție a festivalului de SF din Brașov, AntareSFest. De vineri și pînă ieri cîteva zeci de oameni prin sălile hotelului Capitol s-au derulat cîțiva zeci de autori români de SF și benzi desenate (genul încă mai există, chiar dacă nu e promovat suficient) și tineri (mulți dintre ei elevi) curioși să afle despre științifico-fantastic și BD.
Anul trecut am fost (cu niște prieteni) la tîrgul de fete de pe muntele Găina, dar am ajuns duminică pe la ora 16, adică cam tîrziu pentru a vedea ceva interesant. Anul ăsta am ajuns din timp, ieri, după ce am stat o seară în Alba Iulia (Moise Guran e mai înalt decît mă așteptam).
Cîteva imagini care arată Terra așa cum a fost văzută de astronauții și cosmonauți de pe Stația Spațială Internațională anul trecut. Cam plat, nu-i așa?
Cum poți urmări ce se întîmplă în atmosfera terestră, alcătuind modele și făcînd vizibile procese fizice altfel invizibile? Simplu: urmărind ce este purtat de vînt într-o direcție sau alta.
Adică erosolii, acele particulele de nisip, săruri marine și fum dintr-un anume volum de gaz (în cazul de față întreaga atmosferă).
Elicea elicopterului nu este imobilă chiar dacă pare astfel în imaginile alăturate. Ea se mișcă suficient de repede pentru a genera portanța și ridicarea elicopterului de la sol.
Motivul aparentei imobilităși este că viteza de filmare a camerei video (numărul de cadre pe secundă) este sincronizată cu viteza de rotație a elicei elicopterului, iar paleta apare mereu în aceeași poziie. Un efect nițel ciudat ce este explicat fizic.
Subcategorii
armata
imagini - armata
Debrecen
imagini - Debrecen
Tinca
imagini - Tinca
Oradea
imagini - Oradea
ale altora
imagini - ale altora
hilare
imagini - hilare
afise
imagini - afise
diverse
imagini - diverse
campionat kendo
imagini - campionat kendo
kendo
imagini - kendo
Sibiu
imagini - Sibiu